Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Letecká ofenzíva saudskoarabskej koalície v Jemene pokračuje

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pri leteckom bombardovaní zahynulo iba v noci na nedeľu 35 ľudí a ďalších 88 osôb utrpelo zranenia.

Saná/Istanbul 30. marca (TASR) - Vojnové lietadlá pokračovali v noci nadnes a na svitaní vo vzdušných útokoch na metropolu Jemenu Saná. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na výpovede očitých svedkov.

Koaličná letecká ofenzíva pod velením saudskoarabskej armády za účelom poraziť povstalcov z jemenského šiitského vzbúreneckého hnutia húsíov, ktorí zvrhli vládu prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, vstúpila dnes do piateho dňa.

Nálety sa podľa jedného zo svedkov očividne zameriavali najmä na ciele v diplomatickej štvrti mesta.

"Bola to noc ako v pekle," povedal jemenský diplomat. Terčom ostreľovania boli podľa neho pravdepodobne tiež muničné sklady, z ktorých majú viesť trasy tunelov ústiace do hôr pri meste.

Pri leteckom bombardovaní zahynulo iba v noci na nedeľu 35 ľudí a ďalších 88 osôb utrpelo zranenia, oznámilo v nedeľu ministerstvo zdravotníctva v Saná, ktoré je aktuálne pod kontrolou húsíov. Údaje o počte obetí sa agentúre Reuters bezprostredne nepodarilo potvrdiť.

Saudskou Arábiou vedená koalícia asi desiatich krajín začala letecké útoky v Jemene vo štvrtok s tým, že cieľom je chrániť legitímnu vládu krajiny proti húsíom a ich spojencom, ku ktorým patria sily lojálne dlhoročnému vodcovi krajiny Alímu Abdalláhovi Sálihovi.

Hádí v sobotu na summite Ligy arabských štátov (LAŠ) priamo obvinil Irán z toho, že stojí za ofenzívou húsíov. Na šiitský Irán sa totiž sunnitské arabské štáty pozerajú so značným podozrením. Jemenskí húsíovia však popierajú, že Teherán vyzbrojuje ich povstalecké hnutie, aj keď mu už poskytol humanitárnu a inú pomoc.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes na tlačovej konferencii v Istanbule povedal, že hoci sleduje vývoj v Jemene, je naďalej rozhodnutý navštíviť na budúci týždeň Irán. Jemen minulý týždeň obvinil Teherán, že sa pokúša ovládnuť Blízky východ.

Erdogan reagoval na špekulácie, že by mohol zrušiť návštevu Teheránu z dôvodu pokračujúcej, Saudskou Arábiou vedenej vojenskej operácie voči silám húsíov v Jemene, ktorých podporuje Irán.