Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Letecká spoločnosť suspendovala kapitána, ktorý vykrikoval o bombe

Kapitán lietadla Clayton Osborn Foto: TASR/AP

Štyria cestujúci však s použitím pásov zo sedadiel spútali kapitánovi ruky, kým druhý pilot a pilot mimo služby, ktorý bol na palube, núdzovo pristáli s lietadlom v texaskom Amarille.

Las Vegas 28. marca (TASR) - Americká letecká spoločnosť JetBlue suspendovala dnes kapitána, ktorý strašil pasažierov bombou a vyzýval ich, aby sa modlili.

Správanie sa kapitána Claytona Osbona spôsobilo, že lietadlo smerujúce z New Yorku do Las Vegas muselo pristáť v Texase. Cestujúci si všimli, že sa niečo deje, keď sa kapitán vyrútil z kokpitu a snažil sa dostať do obsadenej kúpeľne.

Osbon vykrikoval o bombe a kričal, že lietadlo sa zrúti. "Nikto nevedel, čo má robiť, pretože to bol kapitán lietadla," povedal pasažier Don Davis. "Len tak nevyskočíte a nezaútočíte na kapitána," dodal Davis.

Štyria muži však s použitím pásov zo sedadiel spútali kapitánovi ruky a držali ho na zemi vyše 20 minút, kým druhý pilot a pilot mimo služby, ktorý bol na palube, pristáli s lietadlom v texaskom Amarille.

Šéf leteckej spoločnosti Dave Barger pre televíziu NBC povedal, že Osbon je "výborný profesionál", ktorého roky osobne poznal. Pilotom spoločnosti bol od roku 2000.

V kapitánových záznamoch nič nenasvedčovalo, že by mohol byť rizikom. Nie je jasné, či bude čeliť trestnej alebo občiansko-právnej žalobe. Podľa bezpečnostného pracovníka Tonyho Antolina došlo u Osbona k emocionálnemu alebo psychickému zrúteniu.