Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Letecké spoločnosti v reakcii na útok v Iráne menili trasy letov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Irán v reakcii na útok dočasne uzavrel letiská v Teheráne a mestách Širáz a Isfahán.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Teherán 19. apríla (TASR) - Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu, informovala agentúra Reuters s odvolaním na webstránku na sledovanie letovej prevádzky Flightradar24.

Irán v reakcii na útok dočasne uzavrel letiská v Teheráne a mestách Širáz a Isfahán. Letecká spoločnosť Flydubai ešte pred ich znovuotvorením uviedla, že ruší piatkové lety do Iránu. Dodala, že jedno z jej lietadiel, ktoré smerovalo do tejto krajiny, sa vrátilo do Dubaja.

Let spoločnosti Iran Air z Ríma do Teheránu bol v noci na piatok presmerovaný do tureckej Ankary, vyplýva z údajov na webe Flightradar24.

Spoločnosti Emirates, Turkish Air, Wizz Air Abu Dhabi a Belavia krátko po útoku pokračovali v letoch cez časti iránskeho vzdušného priestoru, ktoré neboli uzavreté.

Mnohé západné a ázijské aerolínie sa vyhýbali Iránu už pred nočným útokom, ktorý prišiel niekoľko dní po iránskom raketovom a dronovom údere na Izrael.

Nemecká spoločnosť Lufthansa v stredu predĺžila pozastavenie svojich letov do Teheránu do konca mesiaca, pretože v regióne pretrvávajú bezpečnostné obavy.

Austrálske aerolínie Qantas Airways minulý víkend uviedli, že v dôsledku obáv z bezpečnostnej situácie na Blízkom východe zmenili trasu letov medzi Perthom a Londýnom a pridali zastávku na doplnenie paliva v Singapure, aby sa ich lietadlá vyhli iránskemu vzdušnému priestoru.