Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Letecký útok EÚ zničil somálskym pirátom lode, sklady palív a zbraní

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pobrežie anarchiou zmietaného Somálska poskytuje bezpečné útočisko pirátom striehnucim na lode pri pobreží východnej Afriky, kadiaľ prechádzajú námorné trasy spájajúce Európu s Áziou.

Mogadišo 15. mája (TASR) - Letecké sily protipirátskej misie Európskej únie, ktorej lode hliadkujú v Indickom oceáne, zničili dnes pri útoku na základne pirátov na somálskom pobreží ich rýchlostné člny a sklady palív a zbraní.

Agentúre AP to potvrdil jeden z veliteľ pirátov, o prípadných stratách na životoch však neinformoval.

Protipirátska misia EÚ dnes oznámila, že prvýkrát zaútočila zo vzduchu na pirátov na pobreží. Na útokoch, ktoré sa uskutočnili skoro ráno, sa zúčastnilo námorné letectvo a bojové vrtuľníky, uviedla hovorkyňa EÚ Jacqueline Sherriffová.

"Domnievame sa, že akcia vzdušných síl EÚ zvýši tlak a zmarí úsilie pirátov útočiť na obchodné lode a plachetnice na mori," povedal veliteľ vzdušných síl, kontradmirál Duncan Potts.

Pobrežie anarchiou zmietaného Somálska poskytuje bezpečné útočisko pirátom striehnucim na lode pri pobreží východnej Afriky, kadiaľ prechádzajú námorné trasy spájajúce Európu s Áziou. Pirátske gangy zarábajú na výkupnom za unesené lode desiatky miliónov dolárov. Snahy o ich elimináciu zatiaľ zlyhávajú.