Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Letecký útok v etiópskom štáte Amharsko usmrtil najmenej 26 ľudí

Na snímke etiópsky premiér Abiy Ahmed. Foto: TASR/AP

Najnovší úder patrí medzi najkrvavejšie od vypuknutia ničivých bojov v Amharsku medzi príslušníkmi etiópskej armády a miestnymi milíciami Fano.

Addis Abeba 15. augusta (TASR) - Najmenej 26 ľudí zahynulo pri nedeľňajšom leteckom útoku v etiópskom štáte Amharsko, oznámili v pondelok tamojšie zdravotnícke zdroje. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Najnovší úder patrí medzi najkrvavejšie od vypuknutia ničivých bojov v Amharsku medzi príslušníkmi etiópskej armády a miestnymi milíciami Fano.

"Dvadsaťdva tiel bolo privezených do nemocnice, zatiaľ čo štyri ďalšie kriticky zranené osoby zomreli krátko po hospitalizácii. Dosiaľ sme prijali 55 zranených, z ktorých vyše 40 má ťažké zranenia," uviedol predstaviteľ nemocnice v meste Finote Selam pod podmienkou zachovania anonymity.

Jeden z obyvateľov krátko po útoku povedal pre AFP, že "pomáhal pri pochovávaní tiel 30 obetí". Dodal, že videl "stredne veľké nákladné vozidlo, ktoré bolo úplne zničené pri leteckom útoku, a mŕtve telá roztrúsené okolo vozidla".

Vláda etiópskeho premiéra Abiya Ahmeda zaviedla 4. augusta v Amharsku výnimočný stav na pol roka a vo viacerých mestách naďalej platí zákaz vychádzania, hoci koncom minulého týždňa sa násilie zmiernilo.

Nepokoje oživili obavy o stabilitu v druhej najľudnatejšej africkej krajine. Pred siedmimi mesiacmi centrálna vláda dosiahla mierovú dohodu so vzbúrencami, ktorá ukončila dva roky trvajúci brutálny konflikt v susednom štáte Tigraj.