Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Letecký útok zasiahol účastníkov pohrebu v Saná, zahynulo 82 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR AP

Nálet zasiahol miesto pohrebu šejka Alího al-Rawišana, otca ministra vnútra vzbúreneckej vlády Džalála al-Rawišana, spojenca húsíov i Sáliha.

Saná 8. októbra (TASR) - Najmenej 82 ľudí zahynulo dnes pri leteckom útoku pripisovanom Saudskou Arábiou vedenej koalícii, ktorý v metropole Saná zasiahol pohrebnú sieň plnú smútočných hostí. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom informovala agentúra AP.

Námestník ministra zdravotníctva povstalcami vyhlásenej vlády Násir al-Ardžálí uviedol, že pri nálete utrpelo zranenia ďalších 534 ľudí. Na tlačovej konferencii však zdôraznil, že táto bilancia obetí nie je konečná.

Jemenskí bezpečnostní predstavitelia a zdravotníci informovali, že medzi mŕtvymi a zranenými sú vojenskí a bezpečnostní činitelia z radov šiitských povstalcov, známych ako húsíovia, i ich spojencov podporujúcich zosadeného prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Zabitý bol podľa zdrojov aj guvernér povstalcami ovládanej metropoly generálmajor Abdulkádir Hilál.

Po nálete v sieni a jej okolí zbierali zasahujúce zložky stovky častí tiel. "Toto miesto bolo premenené na jazero krvi," vyhlásil Murád Tawfík, jeden zo záchranárov, ktorých prácu sťažoval aj vypuknutý požiar. Ministerstvo zdravotníctva prostredníctvom rozhlasu povolalo lekárov mimo služby a vyzvalo obyvateľov, aby darovali krv.

Hovorca húsíov v Saná Muhammad Abdulsalám útok odsúdil ako najnovší čin "genocídy" zo strany Saudskou Arábiou vedenej vojenskej koalície, ktorá vo vojne v Jemene podporuje medzinárodne uznávanú vládu prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího.

"Mlčanie Spojených národov a medzinárodného spoločenstva je muníciou vrahov,"
vyhlásil hovorca.

Nálet zasiahol miesto pohrebu šejka Alího al-Rawišana, otca ministra vnútra vzbúreneckej vlády Džalála al-Rawišana, spojenca húsíov i Sáliha.