Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Letisko v Madride zažilo kvôli odkazu na papieri planý bombový poplach

Ilustračné foto Foto: TASR

Kapitán stroja spoločnosti Saud Airlines ešte pred štartom letu smerujúceho z Madridu do Rijádu avizoval, že dostali bombovú hrozbu.

Madrid 4. februára (TASR) - Planý bombový poplach spôsobila dnes falošná hrozba na letisku Adolfa Suáreza v španielskom hlavnom meste Madrid. Informovala o tom spoločnosť AENA, ktorá vlastní a prevádzkuje väčšinu letísk v krajine.

Podľa nej kapitán stroja spoločnosti Saud Airlines ešte pred štartom letu smerujúceho z Madridu do Rijádu avizoval, že dostali bombovú hrozbu.

Pasažierov neodkladne evakuovali a lietadlo, ako je tomu v podobných prípadoch, presmerovali do bezpečnej vzdialenosti, aby nenarušovalo prevádzku letiska, kde pyrotechnici následne začali s kontrolou stroja. Po evakuácii bol znížený stupeň poplachu i rozsah obmedzení na letisku.

Po niekoľkých hodinách bolo zrejmé, že poplach bol planý, uviedla agentúra MTI.

Ako informoval španielsky minister vnútra Jorge Fernández Díaz, lietadlo opustilo 97 pasažierov a 15 členov posádky. Hrozba v anglickom jazyku v znení "11.30 bomba" napísaná rukou na kuse papiera sa našla v časti stroja vyčlenenej na modlitby. Práve preto odovzdali všetci cestujúci i členovia posádky odtlačky prstov, od čoho si španielski vyšetrovatelia sľubujú prípadné odhalenie vinníka.

Po náleze hrozby sa kapitán rozhodol neodštartovať a informoval o tom riadiacu vežu.