Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na letisku v Bruseli boli tri bomby, poslednú zneškodnili policajti

Na videosnímke cestujúci ležia na zemi v zadymenom termináli po výbuchoch na letisku Zavantem v Bruseli 22. marca 2016. Foto: TASR/AP

Tretiu bombu zneškodnili podľa hovorkyne letiska riadenou akciou.

Brusel 22. marca (TASR) - Na medzinárodnom letisku Zaventen v Bruseli sa nachádzali tri bomby, pričom tretia neexplodovala a zničili ju riadeným výbuchom. Uviedol to dnes guvernér provincie Flámske Brabantsko Lodewijk De Witte, ktorého cituje belgická agentúra Belga.

Prítomnosť tretej nálože na letisku, ktorú po prvých dvoch výbuchoch zneškodnili bezpečnostné zložky, potvrdila pre médiá aj hovorkyňa letiska Florence Mulsová. Pri prvých dvoch výbuchoch zomrelo najmenej desať ľudí a okolo 100 ďalších utrpelo zranenia. Tretiu bombu zneškodnili podľa Mulsovej "riadenou akciou".

Pri ďalšom výbuchu v bruselskej stanici metra Maelbeek zomrelo ďalších 20 osôb a približne 130 ľudí utrpelo zranenia, vyplýva z predbežných údajov belgického centra pre krízové situácie.

Podozrivé objekty zneškodnili pyrotechnici na najmenej dvoch iných miestach belgického hlavného mesta - v stanici metra Maelbeek a neďaleko bruselskej univerzity. Ani v jednom z týchto dvoch prípadov neboli obsahom podozrivých objektov výbušniny, uviedli úrady.

Jednotka belgickej armády na zneškodňovanie výbušnín odpálila pomocou riadenej detonácie "podozrivé vozidlo" v štvrti Ixelles v južnej časti Bruselu, neďaleko areálu univerzity Vrije Universiteit Brussel. Na Twitteri o tom informovala miestna polícia.

V reakcii na výbuchy v Bruseli úrady už skôr v priebehu dneška evakuovali všetky objekty vysokej školy Université Libre de Bruxelles, píše Belga.