Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Z letiska v Donecku bolo počuť streľbu, obsadili ho neznámi ozbrojenci

Na snímke sú proruskí ozbrojenci v Doneckej ľudovej republike. Foto: TASR/AP

Informovala o tom agentúra Ukrinform, ktorá spresnila, že niekoľko desiatok ozbrojených mužov sa dožadovalo odchodu ukrajinských vojakov rozmiestnených v areáli na jeho ochranu.

Kyjev 26. mája (TASR) - Medzinárodné letisko v Donecku na východe Ukrajiny obsadili dnes ozbrojení muži, informovala dnes agentúra UNIAN. Vzdušný priestor nad mestom nikto nekontroluje, pretože dispečerov z riadiacej veže evakuovali, dodal zdroj.

Ukrajinskí vládni vojaci, ktorí letiskový areál strážili, sa stiahli do lesného porastu v blízkosti štartovacej dráhy.

Ozbrojenci si na streche letiskovej budovy vybudovali palebné postavenia. Podľa UNIAN majú k dispozícii automatický granátomet, ako aj niekoľko ostreľovačov.

Na letisku, s výnimkou jedného JAK-u, nie sú žiadne lietadlá. Prevádzku letiska totiž dnes ráno prerušili práve v dôsledku vpádu skupiny neznámych ozbrojencov.

Z oblasti, kde sa nachádza letisko, bolo dnes popoludní počuť výbuchy a nad areálom sa vznášal dym. Podľa UNIAN nad Doneckom lietajú vojenské lietadlá a vrtuľníky.

Hovorkyňa samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) identifikovala ozbrojencov, ktorí obsadili letisko, ako pluk Východ. Jeho príslušníci sa minulý piatok zúčastnili na bojoch s vládnymi silami v oblasti ležiacej západne od Donecka.

Keďže sa dnes po prieniku do letiskového areálu dožadovali odchodu ukrajinských vojakov rozmiestnených v objekte na jeho ochranu, ich akcia zrejme súvisí s vyhlásením stanného práva na území DĽR. Ako oznámil predseda Najvyššej rady DĽR Denis Pušilin, "hlavným účelom je vyčistiť územie DĽR od ukrajinských vojenských jednotiek."