Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Letisko v meste Saná pre nálety koalície pozastavilo humanitárne lety

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Koaličné lietadlá zasiahli na letisku šesť cieľov vrátane miest používaných na "riadenie útokov bezpilotných lietadiel naložených výbušninami".

Saná 21. decembra (TASR) - Letisko v jemenskom hlavnom meste Saná, ovládanom povstalcami, pozastavilo odlety a prílety lietadiel OSN s humanitárnou pomocou. Dôvodom sú letecké útoky vojenskej koalície vedenej Saudskou Arábiou na letiskovú infraštruktúru. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

"V dôsledku koaličných náletov zameraných na vzbúrencov letisko už nie je schopné prijímať lietadlá prevádzkované Organizáciou Spojených národov alebo medzinárodnými humanitárnymi organizáciami," uviedol jeden z predstaviteľov letiska, ktorý si želal zostať v anonymite. Zároveň vyzval OSN, aby zabezpečila zastavenie náletov, vďaka čomu by letisko mohlo obnoviť prevádzku.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

V pondelok večer vojenská koalícia na čele s Rijádom oznámila, že "vykonala obmedzený počet leteckých úderov na legitímne vojenské ciele na medzinárodnom letisku v meste Saná". Podľa saudskoarabskej tlačovej agentúry SPA sa táto operácia "začala v reakcii na hrozbu využitia letiskovej infraštruktúry na vykonávanie cezhraničných útokov".

SPA ďalej uvádza, že koaličné lietadlá zasiahli na letisku šesť cieľov vrátane miest používaných na "riadenie útokov bezpilotných lietadiel naložených výbušninami" alebo na "výcvik teroristických elementov".

Ako približuje AFP, letisko v Saná je zatvorené od augusta 2016 v dôsledku blokády Saudskej Arábie. Letisko však využívajú lietadlá s humanitárnou pomocou.

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď Iránom podporovaní šiitskí vzbúrenci – tzv. húsíovia – obsadili hlavné mesto Saná. Saudská Arábia spolu s ďalšími krajinami podporila medzinárodne uznanú jemenskú vládu a vedie od roku 2015 vojenskú ofenzívu proti húsíom. V dôsledku konfliktu zahynuli desaťtisíce ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy. OSN označuje situáciu v Jemene za najväčšiu svetovú humanitárnu krízu.