Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Letisko Zaventem bolo terčom samovražedného atentátu

Na snímke zranené ženy po výbuchu v bruselskom letisku Zavente. Foto: TASR/AP

V súvislosti s dnešnými udalosťami vláda zvýšila stupeň ohrozenia teroristickými útokmi na najvyšší, teda štvrtý. Hrozba útokov je podľa vlády okamžitá.

Brusel 22. marca (TASR) - Po stanici metra Maelbeek v centre Bruselu otriasol dnes výbuch aj stanicou Schuman. Obe stanice sa nachádzajú v centre belgickej metropoly a vo štvrti, kde sú sústredené európske inštitúcie.

Európska komisia dnes vyzvala svojich zamestnancov, aby neopúšťali svoj úrad alebo sa ani nevydávali na cestu do práce.

Dopravná spoločnosť STIB, prevádzkujúca bruselského metro, nariadila uzavrieť všetky jeho stanice. Ulice vedúce k staniciam, kde došlo k výbuchom, sú uzavreté. Prerušená je aj autobusová a električková doprava.

Podľa belgických médií začali evakuovať aj jednu z bruselských železničných staníc.

Výbuchom v metre predchádzali explózie na bruselskom letisku Zaventem, ktoré belgická vláda vo svojom komuniké označila za teroristický čin. Spresnila, že šlo o samovražedný atentát.

V súvislosti s dnešnými udalosťami vláda zvýšila stupeň ohrozenia teroristickými útokmi na najvyšší, teda štvrtý. Hrozba útokov je podľa vlády okamžitá.

O obetiach na životoch pri výbuchoch v metre nie sú zatiaľ žiadne informácie. Po explóziách na letisku polícia oficiálne potvrdila jednu obeť, podľa médií odvolávajúcich sa na rôzne zdroje by obetí mohlo byť až 17.