Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Harírí oficiálne odvolal svoju rezignáciu na funkciu premiéra Libanonu

Na snímke Saad Harírí. Foto: TASR/AP

O oficiálnom zrušení rezignácie informoval Harírí v závere rokovania vládneho kabinetu, ktorý sa zišiel prvýkrát od 4. novembra, keď premiér oznámil svoj úmysel rezignovať.

Bejrút 5. decembra (TASR) - Libanonský premiér Saad Harírí v utorok v nadväznosti na zhodu dosiahnutú so súperiacimi politickými stranami oficiálne anuloval svoju demisiu, informovala agentúra AP.

O oficiálnom zrušení rezignácie informoval Harírí v závere rokovania vládneho kabinetu, ktorý sa zišiel prvýkrát od 4. novembra, keď premiér oznámil svoj úmysel rezignovať. Libanon sa od tohto dátumu zmietal v politickom chaose a neistote.

Kabinet v utorok prijal vyhlásenie, v ktorom vyzýva znepriatelené libanonské frakcie a skupiny, aby sa dištancovali od regionálnych konfliktov a medzinárodných záležitostí arabských krajín.

Harírí stojí v čele koaličnej vlády, ktorej členmi sú aj ministri z libanonského militantného hnutia Hizballáh.

Harírí oznámil demisiu 4. novembra, a to nečakane a zo Saudskej Arábie, pričom libanonské proiránske šiitské hnutie Hizballáh a Irán obvinil z rozpútania sporov v Libanone i v arabskom svete vrátane Sýrie, Iraku a Jemenu. Tvrdil tiež, že sa naňho pripravuje atentát.

Hizballáh svoje vojenské angažovanie sa v Jemene následne poprel. Príslušníci Hizballáhu však bojujú v Sýrii i v Iraku.

Harírí po návrate do Libanonu podmienil svoje zotrvanie vo funkcii splnením svojej požiadavky voči Hizballáhu, od ktorého očakáva, že sa bude držať bokom od konfliktov v regióne.