Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Jediný denník vychádzajúci v angličtine je dostupný už len na webe

Foto: TASR/AP

Libanon sa nachádza v najhoršej ekonomickej kríze za niekoľko desaťročí a výška verejného dlhu je jednou z najvyšších na svete.

Bejrút 4. februára (TASR) - Jediný libanonský denník vychádzajúci v angličtine v utorok oznámil, že dočasne pozastavuje vydávanie svojej tlačenej verzie. Redakcia denníka Daily Star súčasne ubezpečila, že jeho webová stránka a platformy na sociálnych sieťach budú fungovať ako obvykle a "ponúkať prvotriedne spravodajstvo" z Libanonu, Blízkeho východu a ostatného sveta.

Ako napísala agentúra AFP, denník Daily Star je ďalším z libanonských denníkov, ktoré boli v posledných rokoch nútené skončiť s tlačeným vydaním a existovať len v digitálnej podobe.

Situácia v libanonskej tlači sa ešte viac zhoršila v súvislosti s hlbokou ekonomickou krízou, ktorá krajinu zasiahla vlani.

Pred niekoľkými dňami prestala po 37 rokoch vysielať v Libanone obľúbená rozhlasová stanica Radio One. Už niekoľko mesiacov bojuje o prežitie aj viacero miestnych televíznych staníc, dodala AFP.

Daily Star začal vychádzať v roku 1952 a v arabskom svete bol jedným z prvých denníkov v anglickom jazyku. Počas 15 rokov trvajúcej občianskej vojny v Libanone nevychádzal. Jeho vydávanie sa obnovilo v roku 1996.

Libanon sa nachádza v najhoršej ekonomickej kríze za niekoľko desaťročí a výška verejného dlhu je jednou z najvyšších na svete, pričom dosahuje približne 150 percent HDP.

Táto kríza sa vyostrila po masových protestoch proti politickej elite, ktoré vypukli v polovici októbra 2019 a viedli k demisii predsedu vlády Saada Harírího.

Koncom januára bola vymenovaná nová vláda, ktorú vedie Hasan Dijáb. Jednou z dôležitých úloh novej vlády zloženej z odborníkov bude otázka, akým spôsobom Libanon z najhoršej hospodárskej a finančnej krízy od občianskej vojny v rokoch 1975 - 1990 dostať.