Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Libanon odložil voľby kvôli vnútropolitickým sporom a vojne v Sýrii

Vnútornú politiku Libanonu v uplynulých mesiacoch paralyzovali spory o navrhované zmeny volebného zákona, ktoré by do súčasného väčšinového systému vniesli prvky proporčného zastúpenia.

Bejrút 31. mája (TASR) - Libanonskí poslanci rozhodli dnes o odložení parlamentných volieb o vyše rok kvôli vnútropolitickej patovej situácii a konfliktu v susednej Sýrii.

Voľby sa mali v Libanone konať už tento rok v júni. Poslanci teraz rozhodli o ich odklade na november 2014. Libanonský parlament predĺžil svoje funkčné obdobie po prvý raz od krvavej občianskej vojny z rokov 1975-1990.

Vnútornú politiku Libanonu v uplynulých mesiacoch paralyzovali spory o navrhované zmeny volebného zákona, ktoré by do súčasného väčšinového systému vniesli prvky proporčného zastúpenia. Znesvárené politické tábory však v otázke volebnej reformy nedokázali dospieť ku konsenzu.

Rozhodnutie o odložení volieb ovplyvnila aj eskalácia napätia v Libanone vyvolaná občianskou vojnou v Sýrii, v ktorej sa na strane prezidenta Bašára Asada otvorene angažuje libanonské militantné hnutie Hizballáh. Sýrske vládne sily podporované Hizballáhom v súčasnosti vedú ofenzívu proti povstaleckému mestu Kusajr neďaleko libanonských hraníc.

V nábožensky rozdelenom Libanone, ktorý sa stále zotavuje z následkov vlastnej občianskej vojny, podporujú jednotlivé frakcie rôzne strany sýrskeho konfliktu, čo v krajine vyvoláva politickú nestabilitu i občasné výbuchy násilia. K nepokojnej situácii prispieva aj ekonomická recesia a masový prílev utečencov zo Sýrie.

Počas dvoch rokov od vypuknutia vojny v Sýrii si zrážky medzi Asadovými stúpencami a odporcami v Libanone vyžiadali už desiatky životov.