Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Polícia použila na protestujúcich pred ambasádou USA i slzotvorný plyn

Demonštranti sa snažia preniknúť do budovy amerického veľvyslanectva počas demonštrácie v Bejrúte 10. decembra 2017. Foto: TASR/AP

Niektorí protestujúci zapálili aj Trumpovu figurínu.

Damask 10. decembra (TASR) - Slzotvorným plynom a vodnými delami zasiahli v nedeľu libanonské bezpečnostné zložky proti demonštrantom snažiacim sa dostať k veľvyslanectvu USA v Bejrúte a protestovať tam proti rozhodnutiu amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Bezpečnostné jednotky zahatali všetky cestné komunikácie vedúce k ambasáde, aby zabránili protestujúcim priblížiť sa k nej, napísal podľa agentúry AP na svojej webovej stránke libanonský denník an-Nahár.

Poriadkové sily natiahli tiež až do vzdialenosti jeden kilometer od budovy veľvyslanectva ostnatý drôt. Demonštranti v reakcii na to začali do policajtov hádzať kamene a podpaľovať odpadkové kontajnery.

Niektorí protestujúci zapálili aj Trumpovu figurínu. Niekoľko ľudí sa po zasiahnutí slzotvorným plynom sťažovalo na problémy s dýchaním, všimla si libanonská televízna stanica LBCI.

Na záberoch z protestnej akcie, ktorú zvolalo niekoľko libanonských ľavicových politických hnutí, vidno demonštrantov, ako mávajú palestínskymi vlajkami.

Libanon svoj susedný štát Izrael diplomaticky neuznáva. V roku 2006 libanonské - proiránsky zamerané - hnutie Hizballáh bojovalo proti Izraelu v 34 dní trvajúcej zničujúcej vojne.