Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Pri izraelských náletoch v Libanone zahynuli piati militanti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Libanonská štátna tlačová agentúra NNA informovala, že izraelské bojové lietadlá zasiahli päť obcí na juhu Libanonu.

Bejrút 16. februára (TASR) - Pri izraelských náletoch v noci na piatok zahynuli dvaja militanti z proiránskeho libanonského hnutia Hizballáh a traja ozbrojenci zo spriazneného hnutia Amal. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Libanonská štátna tlačová agentúra NNA informovala, že izraelské bojové lietadlá zasiahli päť obcí na juhu Libanonu. Hnutie Amal následne uviedlo, že útok na dom v obci Kantara pripravil o život troch jej členov. Hizballáh zároveň hlásil zabitie dvoch svojich militantov.

Od vypuknutia vojny medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom, ktorá sa začala 7. októbra 2023, dochádza k prakticky každodennému ostreľovaniu aj izraelsko-libanonskej hranici. Izraelská armáda tam podniká odvetné údery proti militantom Hizballáhu, ktorí opakovane ostreľujú pohraničie na severe Izraela.

Pri stredajších izraelských náletoch na juhu Libanonu zahynulo desať civilistov a päť militantov Hizaballáhu vrátane jej veliteľa. Ide o najviac civilných obetí pri jednom zásahu Izraela v Libanone od októbra, keď sa tieto cezhraničné prestrelky medzi Izraelom a Hizballáhom začali.

Izraelská armáda označila tento útok za odvetu za stredajšie raketové útoky na sever Izraela, pri ktorých zahynul izraelský vojak. Hizballáh zároveň vo štvrtok hlásil odvetné raketové útoky na Izrael.

Na libanonskej strane zahynulo od októbra už najmenej 268 ľudí, väčšinou bojovníkov Hizballáhu, ale podľa údajov agentúry AFP aj 40 civilistov. Na izraelskej strane bolo podľa izraelskej armády zabitých desať vojakov a šesť civilistov.

Napätie na libanonsko-izraelských hraniciach vyvoláva obavy, že by mohla vypuknúť ďalšia vojna medzi Izraelom a Hizballáhom. Vojnový konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom z leta 2006 si vyžiadal stovky mŕtvych a tisíce zranených.