Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Libanone zadržali Sýrčanov, sú obvinení z prípravy útokov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ôsmich mužov zatkli pre obvinenia z členstva v teroristickej organizácii a tiež z komunikácie s extrémistickými skupinami.

Bejrút 20. októbra (TASR) - Libanonské bezpečnostné zložky zadržali ôsmich Sýrčanov obvinených z prípravy samovražedných bombových útokov, ktorých terčmi mali byť príslušníci mierových síl OSN v Libanone (UNIFIL) a tiež turistami vyhľadávané miesta. Podľa agentúry Reuters o tom dnes informovala libanonská tajná služba.

Od vypuknutia občianskej vojny v susednej Sýrii v roku 2011 zažil Libanon množstvo teroristických útokov. Viaceré z nich mali podľa tamojších bezpečnostných síl na svedomí islamistické skupiny pôsobiace v Sýrii.

Ôsmich mužov zatkli pre obvinenia z členstva v teroristickej organizácii a tiež z komunikácie s extrémistickými skupinami, uviedla libanonská štátna agentúra NNA s odvolaním sa na vyjadrenie libanonského bezpečnostného riaditeľstva.

Skupina mužov údajne plánovala útoky na turistami obľúbené reštaurácie a kaviarne, ako aj na príslušníkov UNIFIL pôsobiacich v oblasti izraelsko-libanonskej hranice.

Útokmi v Libanone sa džihádistické skupiny môžu snažiť o rozpútanie novej občianskej vojny, konštatuje ďalej Reuters. Takýto konflikt by im totiž umožnil rozšíriť svoje pôsobenie a zároveň oslabiť šiitské militantné hnutie Hizbaláh, proti ktorému bojujú v susednej Sýrii.

1 lsi gon