Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Libanon zažíva po atentáte deň smútku i novú vlnu protestov sunnitov

Libanonskí sunniti vyšli do ulíc v piatok 19. októbra 2012 na protest proti bombovému útoku v centre Bejrútu, pri ktorom zahynul vysokopostavený predstaviteľ bezpečnostných služieb. Foto: TASR/AP Photo

Protesty sa odohrávajú väčšinou v sunnitských štvrtiach Bejrútu, ako aj v meste Sajdá na juhu a v severolibanonskom Tripolise.

Bejrút 20. októbra (TASR) - Na protest proti bombovému atentátu, pri ktorom v piatok v Bejrúte prišlo o život osem ľudí, nahnevaní demonštranti aj dnes zablokovali cesty vo viacerých mestách Libanonu. Informovali o tom dnes miestne médiá.

Libanon na dnes vyhlásil štátny smútok za ôsmimi obeťami, medzi ktorými je aj riaditeľ informačného oddelenia libanonských Vnútorných bezpečnostných síl (ISF) Wisám Hasan, považovaný za kritika režimu v susednej Sýrii. Dejiskom útoku bola prevažne kresťanská štvrť vo východnej časti Bejrútu.

Ako uviedli libanonské televízne stanice, protesty sa odohrávajú väčšinou v sunnitských štvrtiach Bejrútu, ako aj v meste Sajdá na juhu a v severolibanonskom Tripolise.

Zavraždený Hasan bol v minulosti blízkym spolupracovníkom premiéra Rafíka Harírího a neskôr vyšetroval okolnosti jeho zabitia. Nedávno odhalil pripravovaný bombový útok, v dôsledku čoho došlo k zatknutiu libanonského politika spriazneného so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

Harírího syn Saad v piatok obvinil zo zodpovednosti za atentát v Bejrúte sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Harírího prívrženci sa domnievajú, že sýrsky režim spolu so šiitským hnutím Hizballáh stáli aj za útokom na premiéra Harírího z roku 2005.

V súvislosti s útokom libanonská opozícia žiadala demisiu vlády premiéra Nadžíba Míkátího, v ktorej sú aj ministri za hnutie Hizballáh.