Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Libanonská tlač: Česi sú na slobode výmenou za prepustenie Fajáda

Foto: TASR/AP

Denník an-Nahár uviedol, že nemenovaný bezpečnostný predstaviteľ sa dohodol na deportácii Fajáda do 24 hodín po prepustení Čechov. Tí sú na slobode a lietadlo po nich odletí v stredu.

Praha 2. februára (TASR) - Pätica Čechov v Libanone bola po siedmich mesiacoch zadržiavania prepustená na základe dohody. V pondelok to napísal popredný libanonský denník L'Orient-Le Jour s odvolaním sa na svoje zdroje z libanonskej bezpečnosti. Ďalší tamojší významný denník, an-Nahár, dodal, že výmenou za oslobodenie Čechov má byť v nasledujúcich hodinách prepustený Libanončan Alí Fajád, zadržiavaný v Prahe. České úrady prípad nekomentujú, napísal dnes spravodajský portál Novinky.cz.

Denník an-Nahár uviedol, že nemenovaný bezpečnostný predstaviteľ sa dohodol na deportácii Fajáda "do 24 hodín po prepustení Čechov". Tí sú na slobode od pondelňajšieho večera a lietadlo po nich odletí v stredu.

Českému denníku Právo tiež potvrdil vysokopostavený zdroj z bezpečnostných zložiek, že záchrana piatich unesených Čechov súvisí s prípadom Fajáda, ale slovo "výmena" odmietol použiť. Zdroj pripustil, že ide o citlivú záležitosť, ktorá môže u niektorých partnerov vyvolať negatívne reakcie.

O vydanie Fajáda z ČR sa snažia Spojené štáty. Rozhodujú o tom české súdy.

Česi a ich libanonský vodič zmizli vlani v júli. Ich auto sa našlo v oblasti Kefrája na západe údolia Bikáa, na východe Libanonu.

Čechov prepustili takisto v údolí Bikáa.

Česi sa stratili za nejasných okolností. Údajne boli zadržaní v súvislosti s prípadom Libanončana Fajáda, ktorého česká polícia zatkla na žiadosť USA pre podozrenie z obchodu so zbraňami.

Fajád odmieta súvislosť s prípadom. Česi však cestovali autom jeho príbuzného. Medzi piatimi mužmi sa nachádzal údajne i príslušník vojenského spravodajstva Martin Psík.

České úrady sa k prípadu nechcú vyjadrovať, dodali Novinky.cz. Aj česká diplomacia vrátane ministra Lubomíra Zaorálka oznámila, že záležitosť je predmetom vyšetrovania a nebude ju komentovať - správy v médiách pokladá za špekulácie.

Denník L'Orient-Le Jour písaný vo francúzštine upozornil, že časť údolia Bikáa nemajú úrady pod kontrolou a od konca občianskej vojny v roku 1990 tam uniesli takmer 100 cudzincov, väčšinou Američanov a Európanov. Boli medzi nimi napríklad dvaja nemeckí občania či siedmi cyklisti z Estónska. Objavili sa informácie, že prepustení boli po dohode a zaplatení výkupného.