Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Libanonská vláda odsúdila násilnosti v prístavom meste Tripolis

Libanonskí protivládni demonštranti sa bijú s libanonskými vojakmi počas blokády hlavnej diaľnice v meste Zúk Mosbeh, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Najväčšiu kritiku vyvolal vývoj udalostí zo štvrtkového večera, keď skupina demonštrantov podpálila historicky cennú budovu obecného úradu, na ktorú sa pokúšala zaútočiť už v predchádzajúcich dňoch.

Bejrút 30. januára (TASR) - Libanonská vláda v piatok odsúdila útoky na vládne budovy v meste Tripolis, do ktorých prerástli protesty ľudí požadujúcich ukončenie lockdownu, pretože tieto obmedzenia podľa nich ešte viac zhoršujú zlú ekonomickú situáciu v krajine.

Protesty v Tripolise vypukli v pondelok a konali sa odvtedy prakticky každý večer. Najväčšiu kritiku vyvolal vývoj udalostí zo štvrtkového večera, keď skupina demonštrantov podpálila historicky cennú budovu obecného úradu, na ktorú sa pokúšala zaútočiť už v predchádzajúcich dňoch.

Predseda vlády Hassan Dijáb ich konanie odsúdil a uviedol, že v meste spôsobili chaos. Dezignovaný predseda vlády Saad Harírí, ktorý bol v októbri poverený zostavením novej vlády, označil v piatok násilnosti v Tripolise za "organizovaný zločin".

Zdroj bezpečnostných zložiek v severnom Libanone medzitým uviedol, že príslušníci armády zatkli päť ľudí podozrivých z podpálenia úradnej budovy.

Armáda medzičasom v uliciach Tripolisu, ktorý leží v chudobnejšej časti Libanonu, rozmiestnila vojakov, aby sa zabránilo ďalším násilnostiam. Podľa výpovedí miestnych obyvateľov bola situácia v meste v piatok pokojná, ale stále napätá, uviedla agentúra AP.

Ekonomická situácia v Libanone sa dramaticky zhoršila vlani, keď sa k celkovej politickej a hospodárskej kríze v krajine pridala aj pandémia vyvolaná koronavírusom SARS-CoV-2 a dôsledky mohutnej explózie, ktorá v auguste zničila bejrútsky prístav a poškodila priľahlú časť libanonskej metropoly.

Všetky tieto faktory predstavujú najväčšiu hrozbu pre stabilitu Libanonu od skončenia občianskej vojny v roku 1990, konštatovala AP.