Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Libanonský premiér odcestoval do Káhiry, v stredu sa vráti do Bejrútu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Saad Harírí je v centre pozornosti odvtedy, ako prekvapujúco oznámil svoju demisiu. V Káhire sa stretne s egyptským prezidentom, v Libanone sa v stredu zúčastní osláv Dňa nezávislosti.

Paríž 21. novembra (TASR) - Libanonský premiér Saad Harírí v utorok odcestoval z Francúzska do Egypta, potvrdil podľa agentúry AP francúzsky vládny zdroj.

Dodal, že Harírí opustil svoju rezidenciu na predmestí Paríža v sprievode svojej ochranky a s policajnou eskortou sa presunul na letisko Le Bourget, odkiaľ odcestoval do Káhiry.

Podľa webovej stránky denníka Le Monde sa Harírí v Káhire stretne s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím, s ktorým má hovoriť o situácii v regióne a obzvlášť o vývoji v Libanone.

Harírí je v centre pozornosti odvtedy, ako 4. novembra v televíznom prejave zo Saudskej Arábie prekvapujúco oznámil svoju demisiu, čo v Libanone vyvolalo obavy z vypuknutia krízy.

Harírí minulú sobotu aj s rodinou pricestoval do Francúzska, kam ho pozval francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ten sa podľa AP snažil upokojiť napätú situáciu a zabrániť možnému vnútornému konfliktu v Libanone, a to medzi táborom podporovaným Saudskou Arábiou a ich proiránskymi rivalmi.

Po stretnutí s Macronom Harírí uviedol, že v Libanone by chcel byť v stredu, keď sa budú konať oslavy Dňa nezávislosti, na ktorom by chcel "zverejniť svoj politický postoj".

Harírího ďalší osud je podľa AP nejasný: libanonský prezident Michel Aún odmietol prijať jeho demisiu, pričom Saudskú Arábiu obvinil, že libanonského premiéra zadržiava proti jeho vôli, ako rukojemníka. Dohady o zadržiavaní poprel samotný Harírí i Saudská Arábia.

Oslavám Dňa nezávislosti v Libanone zvyčajne predsedajú prezident, predseda vlády a predseda parlamentu. Podľa AP by Harírího prítomnosť na slávnostných obradoch mohla pomôcť upokojiť neistotu, ktorá v krajine vládne.