Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ádil Džubajr: Libanonský premiér sa môže vrátiť domov, keď bude chcieť

Na snímke Saad Harírí . Foto: TASR/AP

Harírí začiatkom novembra oznámil, že odstupuje, a ostro skritizoval Irán. Ten podľa neho ničivým spôsobom zasahuje do arabských záležitostí.

Rijád 16. novembra (TASR) - Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr uviedol, že odstúpivší libanonský premiér Saad Harírí, ktorý sa zdržuje v Saudskej Arábii, sa môže vrátiť do vlasti, keď to uzná za vhodné. Informovala o tom agentúra AP.

Harírí sa sám rozhodol, že odstúpi, a sám sa tiež musí rozhodnúť, kedy sa vráti do Libanonu. Ešte pred návratom chce však Harírí preskúmať bezpečnostnú situáciu v Libanone, povedal Džubajr. Obvinenia, že saudskoarabské úrady zadržiavajú Harírího proti jeho vôli, označil saudskoarabský minister zahraničných vecí za absolútne nepodložené.

Harírí začiatkom novembra oznámil, že odstupuje, a ostro skritizoval Irán. Ten podľa neho ničivým spôsobom zasahuje do arabských záležitostí. Rovnako tak odsúdil libanonské hnutie Hizballáh, ktoré je podľa neho len predĺženou rukou Iránu, a to nielen v Libanone, ale aj v ďalších krajinách regiónu.

Odvtedy do Libanonu neprišiel a libanonský prezident Michel Aún odmietol prijať jeho demisiu, ktorú podal zo Saudskej Arábie, kým sa nevráti.