Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Libéria: Druhé kolo prezidentských volieb odložili na neurčito

Charles Brumskine, archívna snímka Foto: Facebook

Za rozhodnutím sú podozrenia z volebného podvodu.

Monrovia 6. novembra (TASR) - O odložení druhého kola prezidentských volieb v Libérii na neurčito rozhodol v pondelok najvyšší súd tejto africkej krajiny, ktorý po prvý raz rozhodol o odklade hlasovania naplánovaného pôvodne na utorok 7. novembra v piatok 3. novembra.

Za rozhodnutím sú podozrenia z volebného podvodu, ktorých opodstatnenosť by ústredná volebná komisia mala preskúmať v priebehu týždňa, informoval predseda libérijského najvyššieho súdu Francis Korkpor.

Niekdajší držiteľ Zlatej lopty pre najlepšieho futbalistu planéty z roku 1995 George Weah triumfoval v prvom kole volieb 10. októbra so ziskom 38,4 percenta hlasov pred úradujúcim viceprezidentom Josephom Boakaiom, ktorého podporilo 28,8 percenta voličov. Charles Brumskine, ktorý je šéfom Strany slobody, sa tešil z hlasov iba necelých desať percent voličov.

Práve tretí najúspešnejší kandidát však podal sťažnosť, v ktorej poukazoval na podvod sprevádzajúci prvé kolo hlasovania o nástupcovi doterajšej prezidentky Ellen Johnsonovej-Sirleafovej.