Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Libérijský exprezident Ch. Taylor dostal za vojnové zločiny 50 rokov

Bývalý libérijský prezident Charles Taylor (vpravo) a jeho obhajca Courtenay Griffits počas zasadnutia Špeciálneho súdu OSN pre Sierra Leone v holandskom Haagu v roku 2009. Foto: TASR/AP

Proces s Taylorom sa začal v júni 2007. Z bezpečnostných dôvodov ho z Freetownu, hlavného mesta Sierra Leone, presunuli do Haagu.

Haag 30. mája (TASR) - Bývalého libérijského prezidenta Charlesa Taylora odsúdil dnes Medzinárodný súd OSN pre Sierra Leone na 50 rokov väzenia za podiel na vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti v občianskej vojne v Sierra Leone.

Libérijský exprezident sa proti verdiktu môže odvolať, uviedla agentúra DPA.

Taylora uznali 26. apríla vinným z vrážd, znásilnenia, sexuálneho zotročovania, násilného verbovania detí do vojenských zložiek a terorizovania civilného obyvateľstva v Sierra Leone. K týmto zločinom malo dôjsť v období od 30. novembra 1996 do 18. januára 2002, počas občianskej vojny v tejto krajine. Taylor v tomto konflikte podporoval protivládne hnutie rebelov.

Proces s Taylorom sa začal v júni 2007. Z bezpečnostných dôvodov ho z Freetownu, hlavného mesta Sierra Leone, presunuli do Haagu. Šesťdesiatštyriročný bývalý libérijský prezident všetky obvinenia odmieta.