Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Liberijský prezident Weah chce zmeniť občiansku legislatívu

Nový prezident Libérie George Weah počas inaugurácie v Monrovii. Foto: TASR/AP

George Weah pripomenul, že Libériu v roku 1847 založili ako svoje útočisko oslobodení otroci vracajúci sa z USA.

Monrovia 30. januára (TASR) - Novozvolený libérijský prezident George Weah vyzval v pondelok na zrušenie "rasistickej" klauzuly v ústave, ktorá obmedzuje občianske práva černochov. Informovala o tom v utorok stanica BBC.

Inkriminovaný dodatok je "zbytočný, rasistický a nenáležitý", vyhlásil Weah počas svojho prvého parlamentného prejavu ohľadom stavu štátu. Prezident prisľúbil i zrušenie zákona, ktorý zakazuje cudzincom vlastniť pôdu.

Weah pripomenul, že Libériu v roku 1847 založili ako svoje útočisko oslobodení otroci vracajúci sa z USA. Daná klauzula je podľa neho v rozpore s definíciou Libérie, ktorej názov je odvodený od výrazu sloboda.

Prezident zároveň vyjadril odhodlanie zrušiť zákaz dvojakého občianstva a vzhľadom na ekonomické ťažkosti krajiny znížiť platy členov snemovne reprezentantov a senátu. Členovia zmienených komôr zarábajú mesačne približne 15.000 dolárov, zatiaľ čo väčšina Libérijčanov žije pod úrovňou chudoby.

Krajina sa stále spamätáva z následkov občianskej vojny, ktorá sa oficiálne skončila v roku 2005. Libériu ťažko postihla aj epidémia eboly, ktorá v rokoch 2014-15 zasiahla oblasť západnej Afriky.

Weah, bývalý profesionálny futbalista, zaznamenal drvivé víťazstvo v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali vlani v decembri. Porazil v nich viceprezidenta Josepha Boakaia.

Weah (51) vyrastal v chudobných pomeroch na predmestí hlavného mesta Monrovia. V 80. a 90. rokoch zaznamenal hviezdnu futbalovú kariéru, keď hral za množstvo afrických a európskych klubov vrátane AS Monaco, Paríž Saint-Germain, AC Miláno, Olympique Marseille, Chelsea Londýn a Manchester City.

Je prvým a dosiaľ jediným africkým hráčom, ktorý vyhral cenu Futbalista roka FIFA a Zlatú loptu, obe v roku 1995.