Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Súd vydal zatykač Líbyjčana Warfallího kvôli zabitiu 33 zajatcov

Ilustračné foto Foto: TASR

M. Warfallí stojí na čele samozvanej protiteroristickej jednotky pôsobiacej v rámci armády poľného maršala Chalífu Haftara bojujúceho proti islamským militantom na východe Líbye.

Káhira 15. augusta (TASR) - Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal dnes zatykač na líbyjského veliteľa Mahmúda Warfallího za účasť na "chladnokrvnom" zabití 33 zajatcov, ku ktorému došlo začiatkom tohto roka. Informovala o tom agentúra AP.

Warfallí stojí na čele samozvanej protiteroristickej jednotky pôsobiacej v rámci armády poľného maršala Chalífu Haftara bojujúceho proti islamským militantom na východe Líbye.

"S takýmito donebavolajúcimi zločinmi vrátane odľudšteného spôsobu, akým boli na bezbranných obetiach spáchané, je nevyhnutné skoncovať," uviedla prokurátorka ICC Fatou Bensoudaová a zároveň vyzvala líbyjské úrady, aby Warfallího vydali na stíhanie.

Začiatkom roka ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vyzvala začiatkom roka Haftara, aby preveril obvinenia, že jeho vojaci sa dopustili vojnových zločinov.

Haftar v pondelok vyhlásil, že jeho armáda chce od teroristov oslobodiť celú Líbyu, v čom ho podporuje Egypt, Rusko a Spojené arabské emiráty (SAE).