Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Raketa zasiahla vežu letiska v Tripolise, vraj zničila 90 % lietadiel

Na videu agentúry AP stúpa dym z letiska v Tripolise Foto: TASR/AP

Násilnosti vypukli kvôli bojom jednotlivých milícií, ktoré bojujú o nadvládu nad letiskom.

Tripolis 15. júla (TASR) - Najmenej 26 životov si vyžiadali už tri dni trvajúce boje znepriatelených milícií o medzinárodné letisko v líbyjskej metropole Tripolis. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá.

Boje o kontrolu tripoliského letiska prebiehajú už od nedele a vynútili si pozastavenie jeho prevádzky. Do letiskového areálu dopadli už desiatky rakiet vrátane striel typu Grad. Pri ostreľovaní letiska došlo k poškodeniu kontrolnej veže a odbavovacej haly ako aj k zničeniu skoro všetkých odstavených lietadiel.

Šéf americkej diplomacie John Kerry dnes označil aktuálnu eskaláciu násilia v Líbyi za nebezpečnú a zdôraznil, že Spojené štáty vyvíjajú prostredníctvom svojich vyslancov úsilie smerujúce k upokojeniu situácie.

Líbyjská vláda podľa vyjadrenia svojho hovorcu zvažuje, že v súvislosti s prebiehajúcimi bojmi o letisko požiada o vyslanie medzinárodných síl, ktoré by mali ukončiť eskalujúce násilie v krajine.

Od pádu režimu Muammara Kaddáfího hlavné letisko v Tripolise ovládali ozbrojenci zo Zintánu na severozápade Líbye. Teraz sa ich odtiaľ snažia vytlačiť príslušníci znepriatelenej ozbrojenej skupiny, ktorá sama seba označuje za Stabilizačné a bezpečnostné sily.

Líbya sa od občianskej vojny a pádu režimu Muamara Kaddáfího z roku 2011 zmieta na pokraji anarchie. Okrem bývalých povstaleckých milícií, ktoré odmietajú zložiť zbrane, situáciu komplikujú aj kmeňoví ozbrojenci a radikálni islamisti a v ostatnom čase aj samozvaná armáda generála Chalífu Haftára.