Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Pri pobreží Líbye sa potopila loď s migrantmi, hlásia 200 obetí

Na snímke záchranári vyťahujú mŕtve telá migrantov, ktorí sa utopili po prevrátení lode v prístavnom meste Zuwara v Líbyi v noci 27. augusta 2015. Životy asi 200 ľudí si vo štvrtok mohlo vyžiadať prevrátenie a následné potopenie lode s prevažne africkými migrantmi. Incident sa odohral v Stredozemnom mori neďaleko pobrežia Líbye. Foto: TASR/AP

Migranti na palube potopenej lode pochádzali zo subsaharskej Afriky, Pakistanu, Sýrie, Maroka a Bangladéša.

Tripolis 28. augusta (TASR) - Životy asi 200 ľudí si vo štvrtok mohlo vyžiadať prevrátenie a následné potopenie lode s prevažne africkými migrantmi. Pripustili to v noci nadnes líbyjské úrady. Incident sa odohral v Stredozemnom mori neďaleko pobrežia Líbye.

"Snažíme sme sa počítať mŕtve telá a myslím si, že už teraz ich počet prekročil 200," dodal predstaviteľ ohľadne tragédií, ktoré sa stali v predchádzajúci deň. "Dnes skoro ráno sme vytiahli mnoho ďalších tiel a odniesli sme aj tie, ktoré vyplavilo more na pobrežie, vrátane detí," dodal Líbyjčan.

Nezisková organizácia Migrant Report so sídlom na Malte už skôr uviedla, že medzi mŕtvymi sú malé deti vo veku jeden až tri roky.

"Je to totálny zmätok," povedal predstaviteľ v Zuwáre, ktorého citovala organizácia Migrant Report. "Máme sotva zdroje na to, aby sme zvládli malú záchranu, nie to ešte takúto," dodal.

Telá dovezené do nemocnice patrili migrantom zo Sýrie, Bangladéša a afrických krajín, hlásila miestna webová stránka Akhbar Libya 24.



Prvý čln, približne s 50 ľuďmi na palube, vyslal signál o pomoc vo štvrtok. Druhý čln viezol približne 400 pasažierov a neskôr sa potopil. Talianska pobrežná stráž, ktorá koordinuje záchranné operácie pri pobreží Líbye, informovala, že nedostala žiadne núdzové volanie.

"Stále čakáme na ďalšie podrobnosti, ale dozvedeli sme sa, že na jednom z dvoch člnov bolo 400 migrantov. Sto už bolo zachránených - z nich bolo deväť žien a dve dievčatá," uviedol predstaviteľ misie Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) pre Líbyu. Líbyjské úrady podľa IOM "očakávajú, že dnes prijmú ďalších 150 preživších. Zvyšní ľudia sú stále nezvestní na mori".