Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Líbya nevydala Kaddáfího syna, prokurátor ICC to chce oznámiť BR OSN

Foto: TASR/AP

V Líbyii Sajfu Isláma Kaddáfího v prípade uznania vinným čaká trest smrti, ICC mu môže dať najviac doživotie.

Amsterdam 12. apríla (TASR) - Generálny prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) so sídlom v Haagu dnes vyzval sudcov, aby informovali Bezpečnostnú radu OSN, že Líbya nevydala ICC Sajfa Isláma Kaddáfího, syna zosnulého líbyjského vodcu.

Luis Moreno-Ocampo požiadal sudcovskú porotu, aby odmietla utorňajšiu žiadosť Líbye o poskytnutie dodatočného času na prevoz Sajfa Isláma do Holandska.

"Skutočnosť, že líbyjské orgány požiadali o časový odklad ... ich nezbavuje povinnosti vyhovieť rozhodnutiu súdu," uviedol prokurátor. "Rozhodnutia ICC sú záväzné až do okamihu ich zmeny alebo pozastavenia ich platnosti".

ICC vydal zatykač na Sajfa Isláma vlani v júni na základe obvinenia z účasti na zabíjaní demonštrantov počas povstania, ktoré vyvrcholilo zabitím jeho otca Muammara Kaddáfího.

Líbyjský právnik, ktorý má na starosti prípad Sajfa Isláma, v stredu povedal, že bojovníci, ktorí ho zajali a držia ho v tajnom väzení v Zintáne, chcú, aby bol súdený v Líbyi. Líbyjská vláda preferuje, aby bol namiesto ICC súdený v hlavnom meste Tripolis.

V Líbyi ho v prípade uznania vinným čaká trest smrti, ICC mu môže dať najviac doživotie.

ICC môže nahlásiť OSN krajiny, ktoré s ním odmietnu spolupracovať. Bezpečnostná rada na ne môže uvaliť sankcie, ale takýto krok si vyžaduje podporu všetkých stálych členov BR OSN.