Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Po nálete na Dernu v Líbyi je 17 mŕtvych, páchateľ je zatiaľ neznámy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemenovaný predstaviteľ miestnej nemocnice uviedol, že vyhlásili stav núdze a zverejnili výzvu na darovanie krvi.

Derna 31. októbra (TASR) - Sedemnásť ľudí zahynulo a vyše 30 ďalších utrpelo zranenia pri leteckom útoku vo východolíbyjskom prístavnom meste Derna. Odohral sa v pondelok večer. Stále nie je známe, kto ho vykonal, informovala v utorok agentúra Anadolu.

Nemenovaný predstaviteľ miestnej nemocnice uviedol, že vyhlásili stav núdze a zverejnili výzvu na darovanie krvi.

Mesto v súčasnosti kontroluje rada (šúrá) mudžahedínov. Obsadila ho v roku 2015 po tom, čo z neho vytlačila teroristickú organizáciu Islamský štát (IS).

Derna je jediným mestom na východe Líbye, ktoré nie je pod kontrolou veliteľa protiislamistickej armády Chalífu Haftara.

Líbya sa zmieta v chaose od zosadenia režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Haftar velí Líbyjskej národnej armáde (LNA), lojálnej parlamentu sídliacemu v meste Tobruk na východe krajiny. Jeho súperom je Fájiz Sarrádž - predseda medzinárodne uznanej vlády líbyjskej národnej jednoty so sídlom v Tripolise.

Sarrádž a Haftar sa koncom júla na spoločnom rokovaní pri Paríži dohodli na celoštátnom prímerí - okrem boja proti teroristickým skupinám. Zároveň chcú pracovať na vypísaní predčasných prezidentských a parlamentných volieb.