Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Líbyjská stráž zastavila loď so 160 migrantmi smerujúcimi do Európy

Z Líbye sa stal hlavný tranzitný bod do Európy pre tých, ktorí utekajú pred chudobou či občianskymi vojnami v afrických krajinách. Foto: TASR/AP

Medzi utečencami boli desiatky žien a detí.

Káhira/Benghází 17. júla (TASR) - Najmenej 160 afrických migrantov, ktorí mali namierené do Európy, zastavila v utorok líbyjská pobrežná stráž v Stredozemnom mori blízko pobrežia Líbye. Informovala o tom agentúra AP.

Plavidlo zastavili neďaleko západolíbyjského mesta Chums. Medzi utečencami boli desiatky žien a detí. Hovorca líbyjskej pobrežnej stráže spresnil, že migrantom bola poskytnutá humanitárna i zdravotnícka pomoc. Následne boli prevezení do utečeneckého tábora v Chumse.

Líbyjské úrady za pomoci Európskej únie vystupňovali úsilie obmedziť prúd migrantov smerujúcich cez Stredozemné more do Európy. Z Líbye sa stal hlavný tranzitný bod do Európy pre tých, ktorí utekajú pred chudobou či občianskymi vojnami v afrických krajinách.

Pašeráci ľudí využívajú chaos, ktorí v Líbyi vypukol po zvrhnutí a zabití dlhoročného líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.