Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri Líbyi sa potopila ďalšia loď s migrantmi - obetí je najmenej 37

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Nešťastie sa odohralo v blízkosti hraníc s Tuniskom.

Tripolis 31. augusta (TASR) - Najmenej 37 ľudí zahynulo, keď sa v nedeľu loď prepravujúca migrantov potopila neďaleko pobrežia Líbye. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v noci nadnes informovala agentúra Reuters, ktorá upozornila, že za posledných pár dní ide už o druhú podobnú tragédiu.

Hovorca Červeného kríža v Tripolise potvrdil informáciu o potopení lode a vytiahnutí z mora siedmich tiel. Dodal, že údaje o počte ľudí na palube potopenej lode zatiaľ nie sú k dispozícii.

Podľa Reuters v nedeľu ráno v blízkosti miesta tragédie rybári z mora vylovili 30 tiel. V oblasti zasahovali aj dobrovoľníci Červeného kríža - ich misia však bola obmedzená, pretože nemali k dispozícii člny.

Reuters pripomenul, že minulý štvrtok sa pri pobreží Líbye prevrátili a potopili dve iné lode s ilegálnymi migrantmi, pričom vo vodách Stredozemného mora sa utopilo viac ako 200 ľudí.

Nešťastie sa odohralo neďaleko mesta Zuwára, ktoré leží v blízkosti hraníc s Tuniskom a je miestom, odkiaľ na more vypláva väčšina lodí s ilegálnymi prisťahovalcami, smerujúcich následne k talianskemu pobrežiu.

Pri pokusoch dostať sa do Európy plavbou na preplnených či vratkých člnoch prišlo od začiatku tohto roka o život viac ako 2300 ľudí. Podľa štatistiky Medzinárodnej organizácie pre migráciu sa za celý vlaňajší rok vo vodách Stredozemného mora utopilo 3279 ľudí.