Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Líbya suspendovala šéfku diplomacie pre schôdzku s ministrom Kohenom

Na archívnej snímke izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen. Foto: TASR/AP

Stretnutie tejto dvojice sprostredkoval podľa vyhlásenia izraelského rezortu diplomacie taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Tripolis 28. augusta (TASR) - Líbyjský premiér Abdal Hamíd Dubajba v nedeľu dočasne pozastavil výkon funkcie ministerky zahraničných vecí Nadžle al-Mankúšovej. K takémuto kroku pristúpil po tom, ako Izrael oznámil, že šéf jeho diplomacie Eli Kohen sa s ňou minulý týždeň stretol napriek tomu, že obe krajiny nemajú diplomatické vzťahy. Schôdzku líbyjskej ministerky zároveň prešetria príslušné úrady, informoval Dubajba. TASR o tom píše podľa správy agentúry Reuters.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí o stretnutí informovalo v nedeľu s tým, že al-Mankúšová s Kohenom rokovali minulý týždeň v Ríme o možnej spolupráci ich krajín. Informácia o schôdzke následne vyvolala v Líbyi menšie pouličné protesty.

Líbyjský rezort diplomacie v reakcii na ňu uviedol, že al-Mankúšová odmietla stretnutie s izraelskými predstaviteľmi, pričom v prípade jej schôdzky s Kohenom išlo o "nepripravené, náhodné stretnutie počas (inej) schôdzky na talianskom ministerstve zahraničných vecí".

Táto interakcia však podľa líbyjského rezortu nezahŕňala "nijaké diskusie, dohody či konzultácie". Líbyjské ministerstvo zároveň vo vyhlásení zdôraznilo svoje pretrvávajúce "absolútne odmietanie normalizácie" vzťahov s Izraelom.

"S ministerkou zahraničných vecí som sa rozprával o veľkom potenciáli, aký majú vzťahy medzi oboma (našimi) krajinami," uviedol naproti tomu Kohen.

Stretnutie tejto dvojice sprostredkoval podľa vyhlásenia izraelského rezortu diplomacie taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Dvojica podľa Izraelu diskutovala o možnej spolupráci a izraelskej pomoci v humanitárnych otázkach, poľnohospodárstve či vodnom hospodárstve. Kohen zároveň informoval, že s al-Mankúšovou hovoril o dôležitosti zachovania židovského dedičstva v Líbyi.

Izrael v rámci tzv. abrahámskych dohôd sprostredkovaných Washingtonom znormalizoval od roku 2020 svoje vzťahy so Spojenými arabskými emirátmi (SAE), Bahrajnom aj Marokom. Mnohé arabské krajiny však vládu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ostro kritizujú, a to pre narastajúce násilie v Predjordánsku, či aj jeho podporu výstavby židovských osád na okupovanom území.