Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Líbya zastavila dodávky plynu do Talianska pre nepokoje

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Plyn putuje do Talianska cez Sicíliu podmorským plynovodom. Väčšinu plynu však Taliansko odoberá z Alžírska, Ruska a Nórska.

Tripolis 3. marca (TASR) - Do Talianska už od soboty neprúdi žiadny plyn z líbyjského plynárenského komplexu Mellitah, nachádzajúcom sa na severozápade africkej krajiny, kde došlo v ostatných dňoch k zrážkam medzi ozbrojenými skupinami pôsobiacimi v oblasti a bezpečnostnými zložkami. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na líbyjskú Národnú ropnú spoločnosť (NOC).

"Vývoz plynu je úplne zastavený," konštatoval námestník riaditeľa líbyjskej ropnej spoločnosti.

K zastaveniu dodávok plynu z komplexu Mellitah, ktorý prevádzkuje NOC v partnerstve s talianskou energetickou spoločnosťou ENI, došlo po zrážkach medzi bývalými povstalcami z radov najmä miestnych berberských kmeňov a ochrankou ťažobného komplexu. Bezprostredne nebola známa príčina útoku ozbrojencov.

Plyn putuje do Talianska cez Sicíliu podmorským plynovodom. Väčšinu plynu však Taliansko odoberá z Alžírska, Ruska a Nórska.

Predstaviteľ líbyjskej ropnej spoločnosti podľa Reuters uviedol, že líbyjská vláda sa situáciou zaoberá na mimoriadnom rokovaní.