Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Tripolise zúri rozsiahly požiar, vláda požiadala zahraničie o pomoc

Horiace lietadlo na letisku vTripolise Foto: TASR/AP

Podľa správ líbyjských médií raketa vypálená počas bojov zasiahla ropný terminál s kapacitou zhruba 6,6 miliónov litrov paliva.

Káhira 28. júla (TASR) - Líbyjská vláda požiadala o medzinárodnú pomoc v boji s rozsiahlym požiarom, ktorý zachvátil veľký ropný terminál v metropole Tripolis, oznámila agentúra AP.

Líbyjská dočasná vláda v dnes zverejnenom vyhlásení varovala, že požiar môže spôsobiť "humanitárnu a environmentálnu katastrofu". Podľa vlády požiar zapríčinili prudké boje znepriatelených milícií o tripoliské medzinárodné letisko, ktoré si od 13. júla vyžiadali už najmenej 79 životov a vyše 400 zranených.

Podľa správ líbyjských médií raketa vypálená počas bojov zasiahla ropný terminál s kapacitou zhruba 6,6 miliónov litrov paliva. Ak sa plamene nepodarí dostať pod kontrolu, mohli by sa rozšíriť aj do susedných areálov, v ktorých sú uložené rozsiahle zásoby skvapalneného plynu. V ohrozenej oblasti sa údajne celkovo nachádza až 90 miliónov litrov paliva, uviedla agentúra DPA.

Líbyjské televízne stanice dnes vyzývali obyvateľov žijúcich v okolí piatich kilometrov od tripoliského letiska, aby sa kvôli hroziacej explózii ropných zásobníkov evakuovali zo svojich domovov. Na záberoch spravodajských televízií bolo vidno, ako z oblasti stúpal hustý čierny dym.



Od pádu bývalého vodcu Muammara Kaddáfího ovládali hlavné letisko v Tripolise ozbrojenci zo Zintánu na severozápade Líbye. Teraz sa ich odtiaľ snažia vytlačiť príslušníci islamistami vedených milícií, ktorých súčasťou sú aj ozbrojenci z prístavného mesta Misuráta. Pri ostreľovaní letiskového areálu došlo k poškodeniu kontrolnej veže a ďalších budov, ako aj k zničeniu vyše desiatky odstavených lietadiel; letisko muselo na neurčitú dobu pozastaviť svoju prevádzku.

Boje o letisko spôsobili prudké zhoršenie bezpečnostnej situácie v Líbyi, ktorá sa od občianskej vojny z roku 2011 nachádza na pokraji anarchie. Francúzsko vyzvalo všetkých svojich občanov na odchod z krajiny, USA stiahli svojich diplomatov a OSN a Červený kríž evakuovali z Líbye svojich zamestnancov.