Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Tripolise dosiahli dočasné prímerie, v Benghází našli 75 tiel

Od pádu bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího ide o najťažšie boje v Tripolise. Foto: TASR/AP

Posledné dva týždne bojov v Líbyi boli najhoršie od občianskej vojny, v ktorej v roku 2011 zosadili vodcu krajiny Muammara Kaddáfího.

Benghází/Tripolis 30. júla (TASR) - Znepriatelené líbyjské milície bojujúce o kontrolu nad letiskom v metropole Tripolise súhlasili dnes s dočasným prímerím, ktoré má umožniť hasičom zvládnuť obrovský požiar skladu paliva zasiahnutého raketou.

V druhom najväčšom líbyjskom meste Benghází medzitým našli po dvoch dňoch bojov, pri ktorých islamistickí bojovníci a ich spojenci z miestnych milícií obsadili tamojšiu hlavnú armádnu základňu, najmenej 75 tiel, prevažne vojakov, informovala agentúra Reuters.

Posledné dva týždne bojov v Líbyi boli najhoršie od občianskej vojny, v ktorej v roku 2011 zosadili vodcu krajiny Muammara Kaddáfího. V ich dôsledku západné vlády nasledovali USA a OSN v stiahnutí svojich diplomatov zo severoafrickej krajiny.

Dve brigády bývalých povstalcov, pochádzajúcich prevažne z miest Zintán a Misuráta, vzájomne útočili na svoje pozície v Tripolise raketami Grad a delostrelectvom, čo premenilo južnú oblasť hlavného mesta na bojisko.

Až na sporadickú paľbu mimo zóny prímeria neďaleko medzinárodného letiska bol však dnešok najpokojnejším dňom v Tripolise za dve týždne.

"Mnohým sprostredkovateľom sa podarilo presvedčiť milície, aby zastavili boje, aspoň dočasne," povedal hovorca líbyjskej vlády. "Snažia sa ich dostať za rokovací stôl, dúfame, že budú súhlasiť."

Nebolo jasné, či požiar v sklade paliva na letisku, ktorý zásobuje benzínom a zemným plynom metropolu, dostali hasiči pod kontrolu, aj keď množstvo dymu, ktorý odtiaľ vychádzal, sa zmenšilo.