Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Líbya žiada NATO o pomoc pri budovaní bezpečnostných orgánov

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Informoval o tom dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg s tým, že aliancia preskúma, aké konkrétne kroky by sa v tejto záležitosti dali podniknúť.

Brusel 16. februára (TASR) - NATO dostalo oficiálnu žiadosť Líbye, v ktorej táto konfliktom zmietaná krajina žiada o pomoc pri posilňovaní svojich bezpečnostných inštitúcií. Informoval o tom dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg s tým, že aliancia preskúma, aké konkrétne kroky by sa v tejto záležitosti dali podniknúť.

Zároveň dodal, že 28 členských štátov NATO by v Líbyi mohlo pomôcť vybudovať ministerstvo obrany a armádne veliteľské štruktúry.

Novinárom v centrále NATO v Bruseli tiež Stoltenberg povedal, že "Líbya takúto sústavu (bezpečnostných inštitúcií) potrebuje, aby bola schopná rozvíjať svoje ozbrojené sily a stabilizovať situáciu v krajine".

V súčasnosti uskutočňuje NATO v Stredomorí, mimo líbyjských vôd, námornú operáciu, ktorá sa sústreďuje na boj proti terorizmu a pomáha Európskej únii pri monitorovaní a záchrane migrantov.