Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Líbyjská ministerka zahraničných vecí má pozastavený výkon funkcie

Líbyjská vlajka, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Trojčlenná prezidentská rada, ktorá v krajine predstavuje kolektívnu hlavu štátu, začala Mangúšovú vyšetrovať pre údajné "porušovanie administratívnych postupov".

Tripolis 7. novembra (TASR) - Líbyjská prezidentská rada pozastavila v sobotu výkon funkcie ministerke zahraničných vecí Nadžle Mangúšovej a zakázala jej cestovať. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hovorkyňu prezidentskej rady.

Správa prichádza len niekoľko dní pred medzinárodnou konferenciou o Líbyi, ktorú hostí francúzsky prezident Emmanuel Macron v Paríži, pripomína AFP.

Trojčlenná prezidentská rada, ktorá v krajine predstavuje kolektívnu hlavu štátu, začala Mangúšovú vyšetrovať pre údajné "porušovanie administratívnych postupov", priblížila hovorkyňa rady pre televíznu stanicu Panorama.

Spravodajský server El-Marsad, ktorý má údajne blízko k vplyvnému líbyjskému poľnému maršalovi Chalífovi Haftarovi pôsobiacemu na východe krajiny, informoval, že Mangúšová robila zahraničnopolitické rozhodnutia bez toho, aby ich najprv konzultovala s radou.

Spomínanej konferencie o Líbyi v Paríži, ktorá má začať 12. novembra, sa plánuje zúčastniť aj viceprezidentka USA Kamala Harrisová.

Líbya prežila po páde diktátora Muamara Kaddáfího v roku 2011 desaťročie plné nestability a ozbrojených konfliktov. Prímerie uzavreté vlani medzi znepriatelenými tábormi na východe a západe krajiny vydláždilo cestu mierovému procesu podporovanému OSN.

Dočasná vláda národnej jednoty dezignovaného premiéra Abdala Hamída Dubajbu so sídlom v Tripolise sa ujala funkcie v marci s mandátom priviesť krajinu k decembrovým voľbám.