Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Líbyjská teroristická skupina Ansár aš-šaría oznámila rozpustenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Táto skupina, napojená na teroristickú sieť al-Káida, je podľa Washingtonu zodpovedná za útok na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází z 11. septembra 2012.

Káhira 28. mája (TASR) - Líbyjská skupina Ansár aš-šaría, označovaná OSN i Spojenými štátmi za teroristickú, oznámila v sobotu svoje rozpustenie.

Táto skupina, napojená na teroristickú sieť al-Káida, je podľa Washingtonu zodpovedná za útok na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází z 11. septembra 2012. Zahynul pri ňom americký veľvyslanec Christopher Stevens a traja ďalší Američania.

Vo svojom komuniké, zverejnenom na internete, Ansár aš-šaría otvorene priznáva, že je oslabená vojenským konfliktom proti silám maršala Chalífu Haftara.

Skupina navyše prišla o svojho veliteľa Muhammada Zaháwího, ktorý bol v októbri 2014 zranený počas bojov o kontrolu nad mestom Benghází a začiatkom roka 2015 zomrel. Oslabilo ju tiež prebehnutie jej mnohých členov, ktorí prisahali vernosť džihádistickej organizácii Islamský štát (IS).

Ansár aš-šaría vznikla v roku 2012 spojených dvoch menších skupín, ktoré sa v Líbyi zrodili po páde režimu líbyjského vodu Muammara Kaddáfího. V septembri roku 2014 ju OSN zaradila na svoj zoznam organizácií sankcionovaných za kontakty s al-Káidou.