Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri líbyjskom pobreží zahynulo 45 migrantov, ďalších 135 zachránili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Talianska pobrežná stráž zároveň len v priebehu piatka zachránila v iných - 16 samostatných misiách v Stredozemnom mori- okolo 1900 migrantov.

Rím 28. mája (TASR) - Loď talianskeho námorníctva objavila v piatok v potápajúcom sa člne pri líbyjskom pobreží telá 45 migrantov, ďalších 135 sa jej však z neho podarilo zachrániť. S odvolaním sa na vyhlásenie tamojších úradov o tom informovali agentúry AP a DPA.

Talianska pobrežná stráž zároveň len v priebehu piatka zachránila v iných - 16 samostatných misiách v Stredozemnom mori- okolo 1900 migrantov. Počet zachránených od začiatku týždňa sa tak vyšplhal na vyše 12.000, vyčíslila DPA.

Väčšina z piatkových záchranných operácií sa uskutočnila v blízkosti líbyjského pobrežia - zhruba 50 kilometrov severne od mesta Zuára. Okrem plavidiel talianskeho námorníctva sa do nich zapojili aj viaceré civilné plavidlá.

V rovnakej oblasti sa ešte vo štvrtok potopil člnu plný migrantov. Plavidlá talianskej pobrežnej stráže a námornej misie EÚ následne zachránili z mora 96 ľudí. Pôvodné správy o predpokladaných 20-30 obetiach sa však doposiaľ nepotvrdili.

Morská cesta medzi Líbyou a Talianskom je momentálne hlavnou trasou pre migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy na vratkých rybárskych lodiach alebo gumených člnoch. Očakáva sa, že ich počet v nasledujúcich mesiacoch porastie v súvislosti so zlepšujúcim sa počasím.