Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Líbyjský parlament hlasoval v prospech nového akčného plánu OSN

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na čele Líbye by mala stáť prezidentská rada s menším počtom členov a menšími právomocami oproti terajšiemu stavu. Nová vláda má byť vytvorená pred zvolaním tzv. národnej konferencie.

Benghází 21. novembra (TASR) - Líbyjský parlament pôsobiaci v meste Tobruk podporil v utorok nový akčný plán OSN, ktorý má oživiť viaznuci proces na prekonanie politických rozporov v krajine. Agentúru AP o tom informoval hovorca poslaneckého zboru Abdalláh Abláhig.

Na základe tzv. cestovnej mapy nového vyslanca OSN Ghasána Salámiho, za ktorú zahlasovali zákonodarcovia v Tobruku, má stáť na čele Líbye prezidentská rada s menším počtom členov a menšími právomocami oproti terajšiemu stavu. Nová vláda má byť vytvorená pred zvolaním tzv. národnej konferencie.

Salámiho plán zároveň predpokladá neskoršie konanie parlamentných a prezidentských volieb, ako aj hlasovanie o novej ústave.

Predošlý plán OSN pre Líbyu stroskotal na spornom článku, na základe ktorého mal parlament prenechať prezidentskej rade právomoc riadiť ozbrojené sily. Podľa parlamentného hovorcu však poslanci tentoraz podporili aj túto zmenu. Môžu sa tak zvýrazniť rozpory medzi parlamentom a jeho niekdajším spojencom, generálom Chalífom Haftarom, ktorý velí Líbyjskej národnej armáde, upozornila AP.

Líbya sa od zvrhnutia režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011 zmieta v chaose a v krajine súperia prinajmenšom dve vlády - medzinárodne uznaná v hlavnom meste Tripolis a ďalšia Tobruku.