Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Líder katalánskych separatistov mal tlačovú konferenciu vo väzení

Na archívnej snímke Jordi Sánchez. Foto: Wikipedia

Lídra katalánskych separatistov vzali do vyšetrovacej väzby na základe obvinenia zo vzbury súvisiaceho s jeho konaním počas demonštrácií organizovaných v Barcelone 20. a 21. septembra 2017.

Madrid 18. apríla (TASR) - Líder hnutia za nezávislosť Katalánska Jordi Sánchez vo štvrtok na tlačovej konferencii z väzenia vyjadril ochotu svojej strany zúčastniť sa na povolebných rokovaniach. Informovali o tom agentúra AP a španielsky denník El País.

Sánchez je jedným z kandidátov politickej platformy Spoločne pre Katalánsko (JxCat) v španielskych parlamentných voľbách, ktoré sú naplánované na 28. apríla. Španielska volebná komisia podľa AP tlačovú konferenciu povolila pod podmienkou, že mu nebude prekážať v účasti na súdnych pojednávaniach.

Lídra katalánskych separatistov vzali do vyšetrovacej väzby na základe obvinenia zo vzbury súvisiaceho s jeho konaním počas demonštrácií organizovaných v Barcelone 20. a 21. septembra 2017.

Sánchez na tlačovej konferencii uviedol, že jeho strana sa chce zúčastniť na povolebnom dialógu, uviedol na svojej webovej stránke denník El País. Španielsku socialistickú robotnícku stranu (PSOE) premiéra Pedra Sánchéza však varoval, že jednou z podmienok je možnosť organizácie ďalšieho referenda o nezávislosti Katalánska.

"Referendum je jedným z nástrojov a musí zostať na stole počas rozhovorov," povedal.

Premiér Sánchez začiatkom apríla vyhlásil, že ak sa socialisti po voľbách vrátia k moci, nedovolia, aby Katalánsko získalo nezávislosť, a neumožnia ani referendum o tejto záležitosti.

Dvanásti spomedzi katalánskych vodcov boja za nezávislosť čelia pred súdom v Madride obvineniam za usporiadanie referenda o nezávislosti, ktoré sa 1. októbra 2017 konalo aj napriek súdnemu zákazu.