Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Líder katalánskych separatistov žiada amnestiu pre stovky aktivistov

Ilustračné foto Foto: TASR

Puigdemont viedol regionálnu vládu Katalánska, ktorá 1. októbra 2017 usporiadala referendum zakázané Madridom i súdmi.

Madrid 5. septembra (TASR) - Katalánsky separatistický líder Carles Puigdemont v utorok požiadal o amnestiu pre stovky aktivistov, ktorí čelia súdnemu konaniu v súvislosti s neúspešným pokusom o odtrhnutie sa tohto regiónu na severovýchode Španielska v roku 2017. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Puigdemont uviedol, že "úplné upustenie od súdneho konania" proti katalánskym separatistom je potrebné na to, aby jeho strana Spoločne za Katalánsko (JxCat) podporila novovytváranú vládu premiéra Pedra Sáncheza. Úradujúci premiér sa po júlových celoštátnych voľbách snaží získať dostatočnú podporu v parlamente.

Puigdemont viedol regionálnu vládu Katalánska, ktorá 1. októbra 2017 usporiadala referendum zakázané Madridom i súdmi. Po ňom nasledovalo vyhlásenie krátkodobej, neuznanej nezávislosti. Líder JxCat utiekol do belgického azylu, aby sa vyhol trestnému stíhaniu.

Jeho strana sa po španielskych predčasných parlamentných voľbách nečakane stala rozhodujúcou politickou silou pre vznik vlády.

Opozičná konzervatívna Ľudová strana (PP) získala najviac kresiel, ale ani ona, ani Sánchezova Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) nedokázali zatiaľ získať parlamentnú väčšinu (176 mandátov) na vznik novej vlády.

Španielsky kráľ Filip VI. vyzval lídra PP Alberta Núňeza Feijóa, aby sa pokúsil zostaviť novú vládu, ale ten nemá dostatočnú podporu, aby vyhral hlasovanie o investitúre v parlamente, ktoré je naplánované na 27. septembra.

V prípade očakávaného neúspechu šancu dostane Sánchez. Socialisti a ich krajne ľavicoví spojenci Sumar pre funkčnú väčšinu v parlamente potrebujú podporu katalánskych a baskických separatistických strán vrátane Puigdemontovej JxCat, analyzuje AFP.

Puigdemont sa v pondelok v Bruseli stretol s úradujúcou druhou podpredsedníčkou španielskej vlády a líderkou strany Sumar Yolandou Díazovou - v rámci úsilia o získanie podpory pre novú vládu pod vedením socialistov.