Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Líder ľudovcov Weber: Orbán musí zastaviť kampaň proti Bruselu

Manfred Weber, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Weber zdôraznil, že uvedené podmienky musia byť splnené ešte tento mesiac.

Budapešť 5. marca (TASR) - Maďarská vláda musí okamžite a natrvalo zastaviť kampaň namierenú proti Bruselu, vyhlásil v rozhovore pre nemecký denník Bild predseda skupiny Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) v Európskom parlamente a líder kandidátky ľudovcov v eurovoľbách Manfred Weber.

Z rozhovoru, ktorý bude v celom rozsahu zverejnený v stredu, podľa agentúry MTI ďalej vyplýva, že Weber určil tri podmienky, aby si mohla strana Fidesz na čele s maďarským premiérom Viktorom Orbánom zachovať členstvo v EPP/EĽS. Okrem zastavenia kampane útočiacej na predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a maďarsko-amerického finančníka Georgea Sorosa sa má Orbán taktiež ospravedlniť ostatným členom EPP/EĽS a zabezpečiť, aby Stredoeurópska univerzita (CEU) mohla zostať v Budapešti.

Weber zdôraznil, že uvedené podmienky musia byť splnené ešte tento mesiac.

Fidesz v utorok deklaroval, že nechce vystúpiť z EPP/EĽS.

Vylúčenie Fideszu z tejto politickej skupiny navrhlo už 12 členských strán EPP/EĽS. Orbánova strana odkázala, že chce dosiahnuť, aby v rámci európskych ľudovcov posilnili svoje postavenie sily odmietajúce prisťahovalectvo.

Otázkou vylúčenia Fideszu sa bude 20. marca na zasadnutí v Bruseli zaoberať predsedníctvo EPP/EĽS.

Ide o reakciu na protiimigračnú kampaň maďarskej vlády útočiacu na Junckera a Sorosa.