Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Líder Puigdemont vyzval Kataláncov na pokojný odpor voči Madridu

Chlapec Sidihi, ktorý má šesť rokov má na tvári namaľovanú zástavu "estelada", ktorá symbolizuje nezávislosť Katalánska Foto: TASR/AP

V pravdepodobne vopred nahranom stručnom prejave, ktorý odvysielala katalánska verejnoprávna televízia, Puigdemont povedal, že Katalánci budú pokračovať v práci na vytvorení slobodnej krajiny.

Barcelona 28. októbra (TASR) - Katalánsky líder Carles Puigdemont vyzval v sobotu Kataláncov, aby pokojne odporovali priamemu prevzatiu kontroly zo strany španielskej vlády. Vyjadril sa tak v krátkom televíznom prejave.

Prejavom podľa agentúry AP chcel dať Puigdemont zrejme najavo, že neakceptuje odvolanie z funkcie predsedu katalánskej vlády, ktorú teraz zastáva španielsky premiér Mariano Rajoy.

V pravdepodobne vopred nahranom stručnom prejave, ktorý odvysielala katalánska verejnoprávna televízia TV3, Puigdemont povedal, že Katalánci "budú pokračovať v práci na vytvorení slobodnej krajiny". Katalánsky líder stál počas prejavu za pultom, na ktorom bol vyobrazený znak katalánskej vlády. Vedľa neho viseli zástavy Katalánska aj Európskej únie, nie však španielska zástava.

Katalánsky líder uviedol, že uplatnenie ústavného článku č. 155, na základe ktorého španielska vláda odvolala katalánsky kabinet a zaviedla priamu kontrolu nad týmto regiónom, bolo nezákonné a Kataláncov vyzval, aby preukázali "trpezlivosť, vytrvalosť" a vieru v budúcnosť, doplnila agentúra DPA.

Španielska vláda v Madride odvolala v sobotu katalánsky kabinet a oficiálne zaviedla priamu kontrolu nad Katalánskom. Španielsky premiér Mariano Rajoy ešte v piatok rozpustil katalánsky parlament a uviedol, že 21. decembra sa v tomto regióne budú konať voľby.

Rajoy bude zastávať aj funkciu katalánskeho premiéra, v ktorej doteraz pôsobil Carles Puigdemont. Ten spolu 12 členmi svojho kabinetu nebude od tejto chvíle poberať plat.