Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lídra nemeckej Pegidy postavia pred súd za podnecovanie k nenávisti

Na archívnej snímke zhromaždenie, ktoré zorganizovala skupina Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA) v Drážďanoch 12. januára 2015 Foto: TASR/AP

Lutz Bachmann sa vyjadril, že súdny proces je čisto politicky motivovaný a zámerom je zdiskreditovať jeho osobne aj hnutie Pegida.

Berlín 18. februára (TASR) - Líder nemeckého protiislamského a protiprisťahovaleckého hnutia Pegida Lutz Bachmann sa postaví v apríli pred súd pre obvinenia z podnecovania k nenávisti voči utečencom v príspevkoch na sociálnej sieti Facebook, kde sú cudzinci označovaní za "dobytok" a "odpad". Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA.

Bachmann napísal v stredu večer na Facebooku, že súdny proces sa začne v Drážďanoch 19. apríla. Okresný súd v Drážďanoch dnes potvrdil termín otvorenia procesu.

Drážďanská prokuratúra uviedla, že keď vlani v októbri vzniesla obvinenia, Bachmann sa v tom období snažil podnecovať Nemcov k nenávisti voči utečencom.

Bachmann je spoluzakladateľom hnutia Pegida (Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu), ktoré organizuje v Drážďanoch týždenné protesty a stalo sa tiež inšpiráciou pre vznik podobných, i keď menej úspešných zoskupení po celej krajine.

Bachmann, ktorý popiera pravosť statusov na Facebooku, napísal, že súdny proces je "čisto politicky motivovaný" a zámerom je zdiskreditovať jeho osobne aj hnutie Pegida.