Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lídri 27 krajín EÚ: Pri rokovaniach o brexite budeme jednotní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prvým krokom pre EÚ bude prijatie smerníc pre rokovania Európskej rady, ktorá bola zvolaná na 29. apríla do Bruselu.

Brusel 29. marca (TASR) - Európska únia chce pri rokovaniach o brexite postupovať spoločne a prioritne sa bude snažiť minimalizovať neistotu spojenú s vystúpením Spojeného kráľovstva z Únie. Uvádza sa to v oficiálnom spoločnom stanovisku lídrov 27 členských krajín EÚ, ktoré bolo zverejnené po tom, ako Londýn oficiálne odštartoval dvojročný "rozvodový" proces so zvyškom Únie.

"Ľutujeme, že [Británia] opustí Európsku úniu, ale sme pripravení na proces, ktorý teraz musí nasledovať", uvádza sa v stanovisku, ktoré médiám poskytla Európska komisia.

Prvým krokom pre EÚ bude prijatie smerníc pre rokovania Európskej rady, ktorá bola zvolaná na 29. apríla do Bruselu. Pokyny, ktoré si dovtedy preštudujú všetky členské krajiny, budú obsahovať celkové postoje a zásady EÚ pre rokovania, o ktorých bude v mene EÚ s britskou stranou rokovať Európska komisia.

"V týchto rokovaniach Únia bude pôsobiť ako jeden celok a bude brániť svoje záujmy," uvádza sa v spoločnom stanovisku 27 lídrov EÚ. Dokument spresňuje, že prvou prioritou pri rokovaniach bude minimalizovať neistotu spôsobenú rozhodnutím Británie odísť z EÚ "pre našich občanov, podniky a členské štáty".

Vyjednávací tím Únie sa podľa tohto stanoviska hneď na úvod rokovaní zameria na všetky kľúčové opatrenia pre riadený odchod Británie.

"Budeme pristupovať k rokovaniam konštruktívne a snažiť sa nájsť dohodu s nádejou, že v budúcnosti budeme mať v Spojenom kráľovstve blízkeho partnera," uvádza sa tiež v tomto dokumente.

Európski ľudovci volajú po jednote a spolupráci 27 členských krajín EÚ



Vedenie Európskej ľudovej strany (EĽS) - v súvislosti s oficiálnym oznámením Spojeného kráľovstva o odchode z EÚ - vyzvalo zvyšných 27 členských krajín na jednotný prístup.

Predseda EĽS Joseph Daul, rovnako ako aj generálny tajomník tejto najväčšej politickej rodiny v Európe Antonio López-Istúriz, uviedli, že ostatné členské krajiny EÚ musia v rámci rokovaní o brexite dokázať svoju jednotu.

"V poslednej dobe sme museli čeliť mnohým konfrontáciám a zakaždým sme v nich obstáli. Jednota a spolupráca - to je to, čo musíme dokázať," upozornil Daul počas tlačovej konferencie v rámci zjazdu európskych ľudovcov na Malte.

López-Istúriz pripomenul, že "historickou tradíciou britskej diplomacie je rozdeľovať európske krajiny". Zároveň však vyjadril nádej, že v prípade brexitu sa to nestane.

Na zjazde ľudovcov na Malte bol prítomný aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a tiež hlavný vyjednávač Európskej komisie pre brexit Michel Barnier.

"Dnešný deň, keď britská vláda aktivovala článok 50 Lisabonskej zmluvy, je prvým dňom na veľmi ťažkej ceste," upozornil Barnier. Podľa jeho slov ide o "kľúčový moment" pre EÚ. Zdôraznil, že v rámci rokovaní o brexite bude pre Úniu dôležité, aby vyrokovala "správnu dohodu", a to nielen ohľadne konkrétnych podmienok odchodu Británie z EÚ, ale aj s prihliadnutím na dlhodobú budúcnosť európskej integrácie.