Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Lídri 47 krajín rokujú na summite o spolupráci i situácii v Kosove

Policajti stoja na stráži pri kongresovom centre v Granade na juhu Španielska v stredu 4. októbra 2023. Takmer všetci európski lídri sa vo štvrtok zídu v jednom z najznámejších útočísk pokoja, španielskom paláci Alhambra, aby sa pokúsili napraviť svoj čoraz turbulentnejší a násilnejší kontinent, na ktorom začínajú národy a inštitúcie rozkladať vojna a politická nestabilita. Foto: TASR/AP

Lídri dvadsaťsedmičky na summite budú diskutovať aj o bezpečnosti, obrane, migrácii a rozširovaní EÚ. Slovensko bude na oboch summitoch zastupovať premiér Ľudovít Ódor.

Granada 5. októbra (TASR) - Lídri zo 47 krajín budú vo štvrtok v španielskej Granade na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) rokovať o zlepšení spolupráce, napätí medzi Srbskom a Kosovom i o energetickej bezpečnosti. TASR správu prevzala z agentúry DPA a stanice RTVE.

Hovoriť sa bude aj o napätí medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa však podľa medializovaných informácií nestretne s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom, ktoré sa malo uskutočniť na okraji summitu.

Lídri účastníckych krajín by mali hovoriť aj o ďalších záležitostiach ako vplyv umelej inteligencie, energetická bezpečnosť a prechod na obnoviteľné zdroje energie.

Do dejiska summitu EPC vo štvrtok pricestoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Naším spoločným cieľom je zaistiť bezpečnosť a stabilitu nášho spoločného európskeho domova," uviedol po príchode na sociálnej sieti.

Granada sa nachádza v španielskom autonómnom spoločenstve Andalúzia na juhozápade krajiny. V meste panujú prísne bezpečnostné opatrenia a na poriadok dohliada 3700 príslušníkov štátnej polície, 1400 príslušníkov Občianskej gardy (Guardia Civil) a 400 miestnych policajtov.

V piatok sa v Granade uskutoční aj neformálny summit Európskej únie. Lídri dvadsaťsedmičky na ňom budú diskutovať o bezpečnosti, obrane, migrácii a rozširovaní EÚ. Slovensko bude na oboch summitoch zastupovať premiér Ľudovít Ódor. Španielsko od 1. júla do 31. decembra tohto roka predsedá Rade Európskej únie.