Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ budú schvaľovať usmernenia pre rokovania o brexite

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V návrhu usmernení spred mesiaca je podľa diplomatických zdrojov minimum zmien a návrh má všeobecnú podporu.

Brusel 29. apríla (TASR) – Krátky a názorovo jednotný by mal byť dnešný prvý formálny summit 27 členov EÚ venovaný odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. Lídri členských štátov budú schvaľovať usmernenia pre brexit, ktoré stanovujú hlavné pravidlá rokovaní s Londýnom. V návrhu usmernení spred mesiaca je podľa diplomatických zdrojov minimum zmien a návrh má všeobecnú podporu.

Predseda Európskej rady Donald Tusk v piatok zopakoval, že rokovania o brexite budú mať dve fázy. V prvej z nich bude Únia vyjednávať s Britmi o podmienkach brexitu a až po "dostatočnom pokroku" bude možné spustiť druhú fázu rokovaní o nastavení vzťahov medzi oboma celkami po brexite.

Počas rokovaní o brexite budú prioritami tri oblasti. Práva približne troch miliónov občanov 27 členských štátov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve, splnenie finančných záväzkov, ku ktorým sa Británia členstvom v EÚ zaviazala, a predídenie vzniku "tvrdej" hranice medzi Írskom a Severným Írskom po brexite.

Podľa diplomatických zdrojov z prostredia EÚ ide v prípade Írska o "špeciálny prípad" a bude potrebné "ukázať flexibilitu". Časopis Politico sa dostal k návrhu záverov summitu a v piatok večer informoval, že Severné Írsko by po brexite malo zostať územím EÚ. To by mohlo byť krokom k zjednoteniu Írska. Na reálne spojenie Írska a britského Severného Írska je na základe dohody z roku 1998 potrebné, aby to schválili obyvatelia oboch území v referende.

Pre Slovensko bude zaujímavá prezentácia kritérií na presun dvoch agentúr EÚ z Londýna do iných členských štátov Únie. Tieto kritériá by mali spoločne predstaviť predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

V Londýne sídlia Európska agentúra pre lieky (EMA) a Európska banková agentúra (EBA). O presídlenie agentúry EMA majú záujem dve desiatky štátov vrátane Slovenskej republiky, ktorá v piatok o tomto zámere oficiálnym listom informovala Tuska i Junckera. Česká vláda by zase do Prahy chcela presídliť agentúru EBA. Na mieste presídlenia sa členovia EÚ definitívne dohodnú v júni.

Ak v prvej fáze rokovaní o brexite nastane pokrok, môžu sa začať rozhovory o budúcom usporiadaní vzťahov. Nemenovaný diplomatický zdroj uviedol, že na konkrétnych kritériách, ktoré stanovia, čo znamená "dostatočný pokrok v rokovaniach", by sa mali lídri členských štátov dohodnúť na summite v júni. Ten istý zdroj uviedol, že dostatočný pokrok v rokovaniach o brexite by mohol nastať už tento rok.

Na dnešnom vôbec prvom formálnom summite 27 členských štátov venovanému brexitu sa zúčastní aj hlavný vyjednávač Únie pre brexit Michel Barnier. V tejto zostave by mali byť po novom stretnutia pravidelne štyrikrát ročne - teda rovnako často, ako sú riadne summity 28 členov Únie. Informovali o tom diplomatické zdroje z prostredia EÚ.

Ak dnes lídri schvália usmernenia, Európska komisia ich rozpracuje a pretaví do konkrétnych tematických usmernení, ktoré budú predstavovať mandát pre hlavného vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera. Mandát na začiatok rokovaní bude ešte musieť schváliť Rada EÚ - teda členské štáty - na zasadnutí koncom mája. Potom bude mať Barnier právo začať rokovať s Londýnom, ale rozhovory sa začnú až po predčasných parlamentných voľbách v Británii, ktoré budú 8. júna.

Tusk: Garancie práv občanov po brexite sú prioritou


Garantovanie práv občanov, zachovanie úzkych vzťahov do budúcnosti a jednotu 27 členských štátov EÚ pri rokovaniach o odchode Spojeného kráľovstva z Únie dnes zdôraznil predseda Európskej rady Donald Tusk. Vyhlásil to pred začiatkom dnešného prvého formálneho summitu 27 členských štátov o brexite.

"Potrebujeme jasné garancie pre všetkých občanov a ich rodiny na oboch stranách, ktoré ovplyvní brexit. To musí byť priorita číslo jeden," uviedol Tusk. Dodal, že Európska komisia už pripravila presný zoznam práv približne troch miliónov občanov EÚ, ktorí žijú v Británii.

V duchu predošlých vyjadrení sa zmienil, že najprv je potrebné vyriešiť s Britániou odchod z Únie a až potom je možné hovoriť o nastavení vzťahov do budúcnosti. "Všetci chceme blízke vzťahy so Spojeným kráľovstvom, o tom niet pochýb," skonštatoval europrezident.

Zároveň sa vyjadril za jednotu 27 členov Únie pri rokovaniach o brexite. Názorová jednota zatiaľ platí aj v názore na usmernenia pre brexit, ktoré budú na dnešnom summite schvaľovať lídri členských štátov. "Ja viem, že je to výnimočné, ale dúfam, že sa to nezmení," zavtipkoval Tusk.