Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Lídri EP upozornili Londýn na jeho povinnosti v rámci brexitu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vrátane finančných záväzkov spojených s dlhodobým rozpočtom EÚ, časť z ktorých bude navyše splatná až po vystúpení krajiny z Únie po roku 2019.

Brusel 29. marca (TASR) - Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP) dnes popoludní prijala návrh uznesenia vypracovaný lídrami štyroch politických skupín a Výborom EP pre ústavné veci, ktoré stanovuje podmienky pre schválenie dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ zo strany Európskeho parlamentu.

Navrhovaný text uznesenia Konferencie predsedov (predseda EP a lídri politických skupín v EP) bude predmetom plenárnej rozpravy a hlasovania poslancov na budúci týždeň na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu.

Návrh tohto uznesenia kladie veľký dôraz na spravodlivý prístup k občanom EÚ zo strany Spojeného kráľovstva a zdôrazňuje potrebu reciprocity a nediskriminácie vo vzťahu k britským občanom žijúcim na území Únie a občanom EÚ žijúcim v Spojenom kráľovstve.

Spojené kráľovstvo podľa uznesenia bude až do svojho odchodu z Únie využívať všetky práva vyplývajúce z členstva v EÚ, zároveň sa však naň budú vzťahovať aj všetky s členstvom súvisiace povinnosti. Vrátane finančných záväzkov spojených s dlhodobým rozpočtom EÚ, časť z ktorých bude navyše splatná až po vystúpení krajiny z Únie po roku 2019.

Konferencia predsedov upozornila, že Spojené kráľovstvo musí až do momentu opustenia Únie rešpektovať všetky štyri základné slobody EÚ, jurisdikciu Súdneho dvora EÚ v Luxemburgu, povinnosť prispievať do rozpočtu EÚ a pridŕžať sa spoločnej obchodnej politiky Únie.

V neposlednom rade vysokí predstavitelia zdôraznili dôležitosť vyriešenia otázky hraníc medzi Írskom a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva. Po brexite to bude to jediná pozemná hranica medzi EÚ a britským územím.

"Usporiadaný odchod je absolútnou podmienkou a predpokladom pre akékoľvek budúce partnerstvo medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. O tomto sa nerokuje. Privilégium členstva v Únii prichádza s povinnosťami a tieto povinnosti znamenajú garanciu štyroch slobôd. Štyri slobody sú tmelom, ktorý EÚ spája, a sú nedeliteľné," zdôraznil po zasadnutí konferencie predsedov šéf europarlamentu Antonio Tajani.

Výbor EP pre ústavné veci upozornil, že ak by Londýn začal rokovať o prípadných obchodných dohodách s tretími krajinami ešte pred vystúpením z Únie, došlo by k porušeniu práva EÚ.

Europoslanci od Spojeného kráľovstva až do jeho vystúpenia očakávajú lojálnu spoluprácu aj pri rokovaniach o legislatíve EÚ v ďalších oblastiach. Zároveň varujú pred uzavretím bilaterálnych dohôd medzi Spojeným kráľovstvom a jedným či viacerými členskými štátmi EÚ, napríklad ohľadom finančných inštitúcií na území Británie. Aj tento krok by bol v rozpore so zmluvami EÚ.

Poslanci EP tvrdia, že krajina, ktorá opúšťa EÚ, nemôže počítať s rovnakými výhodami, aké jej vyplývali z členstva v Únii. Budúce vzťahy medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom by však mohli byť založené na dohode o pridružení, uvádza návrh uznesenia. Jeho autormi sú Manfred Weber za poslanecký klub európskych ľudovcov, Gianni Pittella, šéf skupiny socialistov, Guy Verhofstadt, vedúci frakcie liberálov, Philippe Lamberts a Ska Kellerová za skupinu Zelených a tiež predsedníčka Výboru EP pre ústavné veci Danuta Hübnerová.

Dohoda o pridružení by si však vyžadovala, aby britská vláda dodržiavala normy EÚ v oblasti životného prostredia, zmeny klímy, boja proti daňovým únikom a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam, spravodlivej hospodárskej súťaže, obchodu a sociálnej politiky.

O plánoch na usporiadanie budúcich vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom bude podľa uznesenia možné hovoriť až v momente, keď sa podarí dosiahnuť značný pokrok v rokovaniach o vystúpení krajiny z EÚ. Samotná dohoda o nových vzťahoch oboch entít môže byť uzavretá až po skutočnom odchode Spojeného kráľovstva z EÚ. Navrhovaný text uvádza, že prípadné prechodné opatrenia - od brexitu po novú podobu vzájomných vzťahov - nesmú trvať dlhšie ako tri roky.